Re: Silniční daň-nevyuž.vůz, pls. p. Ale
No to jsem take tak chapala, ze se plati jen když se používá, ale ted mi psal danař, že at ihned doplatíme, že se u práv. osob platí vždy a ze i když stojí v bazaru, je to k podnikání.....šéf zas je rad, ze se neplati, tak bych ráda nějaký odkaz,kde to je jednoznačně řečeno jak postupovat....
díky všem za reakce
to platilo kdysi.... stačí si přečíst § 2 odst. 1 zákona o SD a máte jasno.... "Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen "podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.....
děkuji za citaci zakona, take jsem ho cetla a chapala to tak, ale danar tvrdi, ze pokud je ve firme, je vzdy určeny pro podnikani i kdyby stalo na dvoře.... měla jsem na mysli např. vyjádření soudu nebo nejaké jiné rozhodnutí, které bych mu mohla předložit..., zákon jsme četli oba a každý to máme jinak "zpracované"
>>>>>>do depozitu....
>>>>>No to jsem take tak chapala, ze se plati jen když se
>>>>>používá, ale ted mi psal danař, že at ihned
>>>>>doplatíme,
>>>>>že se u práv. osob platí vždy a ze i když stojí v
>>>>>bazaru, je to k podnikání.....šéf zas je rad, ze se
>>>>>neplati, tak bych ráda nějaký odkaz,kde to je
>>>>>jednoznačně
>>>>>řečeno jak postupovat....
>>>>>díky všem za reakce
>>>>
>>>děkuji za citaci zakona, take jsem ho cetla a chapala
>>>to tak, ale danar tvrdi, ze pokud je ve firme, je
>>>vzdy
>>>určeny pro podnikani i kdyby stalo na dvoře.... měla
>>>jsem na mysli např. vyjádření soudu nebo nejaké jiné
>>>rozhodnutí, které bych mu mohla předložit..., zákon
>>>jsme
>>>četli oba a každý to máme jinak "zpracované"
>>Souhlasím s vaším daňařem, prakticky u právnických
>>osob je vždy vozidlo používané k podnikání.
>>V některých komentářích na to odkazuje Ing. Karel
>>Janoušek.
>>Neznám judukát, který by to vyvracel.
>Děkuji za vaše vyjádření, v pondělí hned doplatíme. A
>pokud se vůz prodá např. 5.7., tak jsme povinni
>zaplatit silničku ješte za celý červenec, ze ? prodávalo se
>fyz. osobě, ne podnikateli..
Ano
Pokud po změně vlastníka vozidla již není vozidlo používáno k podnikání, nedochází ke změně v osobě poplatníka, protože vozidlo již není dále předmětem daně silniční. Pak nelze uplatnit postup podle § 8 odst. 2 ZDSIL a původní poplatník je poplatníkem daně silniční i za kalendářní měsíc, ve kterém ke změně vlastníka (provozovatele) došlo.
Dobry vecer pani Alen,
ted jsem dělala vyúčtování silniční daně a jsem opět u našeho problemu co jsem tady už řešila. Máme kupní smlouvu i předání vozu k 30.6., faktura byla vystavena až v červenci. jak bylo s přepisem v TP už nevím... a ted nevím, za máme platit i za ten červenec. Jedná se o 150 kč, které jsem na záloze zaplatila, ale zas je zbytečné, pokud nemusíme..... Prodej byl fyzické osobě. Prosím, poradíte mi jak s tím naložit ? dle všecho předpokládám, že přepis v TP nejspíš proběhl nejdříve až 1.7., ale nevíme...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
20. 7. 2012 11:19
Dobry den,
prosim o radu případně nějaký odkaz co je správně.
Jsme s.r.o., a tři měsíce jsme měli auto v autobazaru k prodeji, mám od nich potvrzení o přezvetí vozidla. Prolalo se a já neplatila za ty tři měsíce silniční daň, jelikož jsem chápala, ze pokud není využívané k podnikání, nemusí se platit. Je to nákladní do 3,5 t.
Jenže ted jsem se dozvěděla, že to je špatně a platit jsme prý měli. Můžete mi prosím poradit zda mam skutečně doplatit zálohu nebo ne ? Jde o par stokorun, ale rada bych věděla jak to správně v zákoně chápat....., protoze já to pochopila asi špatně :(