Re: nárok na dovolenou
Záleží na tom, od kdy do kdy jste letos přesně byla nemocná a zda jste neměla i ošetřovačku a neplacené volno. Taky záleží na tom, jaké je Vaše rozvržení pracovní doby, zda 5 dnů v týdnu nebo méně a taky na tom, jestli budete zaměstnaná až do konce roku nebo budete končit (a předpokládám, že zaměstnaná jste byla od začátku roku nebo od dřívějška). A taky na tom, jaký je nárok ve firmě - 4 nebo 5 týdnů?
Re: nárok na dovolenou
Pro výpočet nároku dovolené je potřeba přesné informace, jak o kterých jsem psala. A jestliže máte nepravidelné rozvržení pracovní doby, pak je nutné zjistit, kolik směn máte naplánovaných k odpracování po nemoci do konce roku a kolik směn bylo odpracovaných letos před nemocí.
Obecně: Zaměstnavatel vezme počet všech plánovaných směn v celém kalendářním roce (jen plánované, ne přesčasové). Toto číslo vynásobí počtem týdnů dovolené (4 nebo 5) a podělí 52,14 (průměr počet týdnů v roce). Vyjde počet dní dovolené na celý rok. A pokud zaměstnanec v celém roce odpracuje aspoň 60 směn, pak je další výpočet takový, že se sečtou všechny pracovní směny v celém roce, které byly zameškané pro nemoc, ošetřovačku, neplacené volno nebo rodičovskou dovolenou. K nim se přičtou svátky v zaměstnancův pracovní den, které zaměstnanec promarodil. Za prvních 100 takto spočítaných dnů se celoroční nárok pokrátí o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny.
Stává se, že se nárok na dovolenou v průběhu roku mění, protože do konce roku může zaměstnanec ještě něco promarodit apod., takže se nárok přepočítává. Nejlepší bude, když půjdete za účetní, ta Vám vysvětlí, jak konkrétně u Vás k tomu číslu došla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 9. 2012 18:02
Zaměstnavatel mi zkrátil nárok na dovolenou na 5 dnů a já tomu nerozumím. Jsem zaměstnaná na poloviční úvazek /ČID/ a letos jsem byla přesně 5 měsíců nemocná. Je to dobře