Rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

20. 9. 2012 17:23

Dobrý den,

máme zaměstnankyni, která již brzy půjde na mateřskou dovolenou. Zároveň by u nás chtěla vykonávat tu samou práci na částečný úvazek. Pročetla jsem spoustu názorů a občas se v drobnostech rozcházely. Jediné, co bylo všude stejné je, že výše přivýdělku je neomezená. Pak se docela scházely v tom, že na mateřské dovolené nemůže vykonávat práci na té samé pozici (smlouvy), ze které je mateřská vypočítávána, což mi přijde logické, ale pak se rozcházejí v tom, jak je to na rodičovské dovolené, jestli může vykonávat tu samou práci na té samé pozici.
    Podle mého by nastoupit na tu samou pozici ani pri rodičovské nemohla.
    V jakém zákoně to najdu?

Je to moje první těhulka, takže v tom ještě nemám moc jasno.

Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2012 17:32

RenataH (neregistrovaný)

Re: rodičovská dovolená
      asi jste špatně četla, protože názory na to, zda lze vykonávat stejnou práci při pobírání PPM nebo rodič.příspěvku se tu neliší.
      Při pobírání PPM, tedy při mateřské dovolené (což je název volna u zaměstnavatele) nelze vykonávat stejnou práci (stejně jako to nejde při pobírání nemocenských dávek), při pobírání rodič.příspěvku to jde, ale to už pak není zaměstnankyně na rodičovské dovolené (to je opět název volna u zaměstnavatele- a když vykonávám stejnou práci, nejsem na dovolené - ani na té rodičovské), pracuje, a současně, pokud splňuje podmínky, může pobírat i rodičovský příspěvek.

• 20. 9. 2012 17:43

jancaaa (neregistrovaný)

Tak už se v tom začínam trochu orientovat - u té mateřské je mi to jasné, že tedy může pracovat pouze na jiné pozici.
      Po ukončení mateřské tedy může nastoupit do zaměstnání na stejnou pozici na zkrácený úvazek a pokud bude mít zajištěnou péči o dítě, tak bude dostávat i rodičovský příspěvek, nebo je tam ještě jiná podmínka?
      děkuji

• 20. 9. 2012 18:25

RenataH (neregistrovaný)

ano,přesně tak, jiná podmínka tam není

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).