Re: PPM z OSVČ + zam.
Pokusím se stručně k vašim více otázkám :
- platíte-li nemocenskou OSVČ tak, jak píšete,odpovídá to DVZ 285,90 na den, tedy 200,13 x 30=6004,- nebo x 31=6204,- PPM
za měsíc, takže ano, je to možné.
- nemusíte, můžete uplatnit i v OL /do 180 kd po ukončení činnosti). Nesmí Vám však vzniknout mezitím pojištěné zaměstnání.
- necháte-li se zaměstnat na pojištěnou činnost po skončení OSVČ, tak OL z nem.pojištění OSVČ padá .
- budete-li si platit nemoc.pojištění OSVČ ( samozřejmě i zálohy na SP) a splníte podmínku pojištění v zaměstnání, můžete pobírat PPM z obou čiností. Za 4 měsíce tuto podmínku 270 poj.Kal.dnů
ale nesplníte.
- můžete však pobírat PPM z nového zaměstnání i po 4 měsících s tím, že chybějící dny pojištění se započítají z jiného ( ne však souběžně plynoucího) pojištění, tedy z pojištění ukončeného OSVČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 9. 2012 8:06
prosím již 2 roky jsem OSVČ, platím si nemocenské 200 Kč/měsíc. Jestli jsem to pochopila správně pojištěných dní 270 mám, 180 v posledním roce také jelikož stále jsem a budu OSVČ. Počítala jsem to v kalkulačce a vychází mi PPM dávka cca 6 030 Kč/měsíc, je to možné? Chci se zeptat musím být OSVČ v den nástupu na PPM? Něco se na internetu píše o 3 měsících? A když bych se nechala zaměstnat tak 4 měsíce před nástupem na PPM mám nabídku na DPP nad 10 000 Kč na právní služby, počítalo by se mi PPM i z tohoto zaměstnání i když v něm nebudu 270 dní? Pojištěnou dobu jsem splnila nebo ji musím splnit i jako zaměstnanec i jako OSVČ u káždého zvlášť 270 dní?