Re: příspěvěk zaměstnavatele - pojistná
A kdo Vás natlačil do nové smlouvy ? Pojištovák nebo firma ?
Pravidla přece určuje firma - ikdyž v tomto případě si myslím, že pokud je diskriminací určení penzijního fondu pro placení příspěvků na PP, tak s příspěvky na ŽP je to podobné.
Výhodné je to především pro pojištovnu, pro pojištováka (provize 150-190% ročního pojistného) a pak možná pro toho, kdo s pojištovnou takový rámcový program sjednal (podíl na provizi). Vy bohužel na tento seznam nepatříte.
Vedení nové zaměstnance poslalo do jídelny, kam přišel pojišťovák a tam nám prostě řekl, že jde s námi uzavřít smlouvu, protože zaměstnavatel na ní přispívá. Prvně uzavíral s paní co se vrátila po mateřské a měla s ním domluveno pojištění celé rodiny, takže jsem si něco vyslechla, řekla jsem mu můj názor na pojišťováky. Když jsme si vše vyříkali, tak řekl že jdem uzavřít tu smlouvu na mě a já jelikož tím nic nemůžu ztratit, tak jsem podepsala. Ve firmě začínám jako účetní a tohle mi přijde fakt nevýhodný pro obě strany, raději bych měla příspěvek na stávající pojistku. Asi časem poznám jestli je to dobré či ne.
Ale poslední roky mě fakt šíleně štvou všichni "finanční poradci", lidi co nabízí optimalizaci energie a všichni co nabízí něco "pro mě velice výhodného a nepostradatelného" atd. Už mě nebaví posílat všechny slušně "někam".
Chtěla jsem jen hlavně vědět, jestli je toto běžné i jinde, že si firma určí společnost u které se uzavírá pojistka, na kterou dávají příspěvek.
Ano, bohužel je to zatím běžné. V žádném zákoně není omezení, že zaměstnavatel "nesmí nutit zaměstnance k určité pojišťovně" a uzavření určitého životního pojištění.
U penzijního připojištění už se to nesmí. Volba je na zaměstnanci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 9. 2012 11:29
Dobrý den,
jsem u nového zaměstnavatele 1 měsíc.
Přispívá zaměstnancům na životní pojištění částkou 500,- měsíčně.
Já myslela, že bude přispívat třeba na mé již sjednané životní pojištění, jak jsem byla zvyklá u předchozího zaměstnavatele. Ale včera přišel chlápek od allianz, se kterým má firma smlouvu a natlačil mě uzavřít pojistku, ve které mám naštěstí ¨jen investiční životní pojištění a ne rizika. Měsíční platba je 500,-, tudíž já neplatím nic, vše pokreje příspěvek zaměstnavatele.
Jsme firma s 10 zaměstnanci. Firma má jistě výhody na jiné produkty, když zaručí uzavření smlouvy se zaměstnanci. Ale pro mě by bylo výhodnější, kdyby mi přispíval na pojištění, které už mám léta - zvýším si platbu, v případě ukončení PP si platbu zas snížím, o peníze nepřijdu - investoval je do mě, já je dostanu.
Ale kdybych ukončila PP teď třeba během nějakého roku, tak do toho narval peníze, které připadnou pojišťovně a já nedostanu nic nebo minimum.
Chlápek počítal s tím že mě uloví i na rizika a že mi předělá jistě nevýhodné stávající pojištění. Byla to trochu ostrá výměna názorů. Můžu být ráda že dostávám příspěvek, nevím jestli je tohle pro firmu a pro mě zrovna výhodné, jestli si nemastí jen kapsu pojišťovák.
Napište mi prosím vaše názory, opravdu mě dost překvapilo, že si musím uzavřít novou pojistku.
Děkuji