Re: Studentka VŠ a mateřská
Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Na PPM s velkou pravděpodobností nebudete mít nárok, do pojištěné doby by se vám studium započítávalo jedině v případě, že byste školu řádně ukončila. Od narození dítěte budete pobírat rodičovský příspěvek. V době od přerušení studia do porodu budete muset nějak řešit zdravotní pojištění, pokud se bude jednat o celý kalendářní měsíc.
Ke studiu jsem pracovala a podmínku jsem splnila. Již mám na ČSSZ zjištěno, že mám nárok na mateřskou, ale nevím zda se musím zaregistrovat na ÚP a pobírat mateřskou nebo zda stačí přerušit studium a jen nastoupit na mateřskou a nebýt nikde registrovaná.
Aha, v tom případě si myslím, že registrace na ÚP je zbytečná. Zaměstnání už skončilo a nástup na PPM bude v ochranné době?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 10. 2012 6:44
Jsem studentka VŠ a od 15.11.2012 nastupuji na mateřskou. Studium chci v listopadu přerušit cca na rok. Musím se nahlásit na ÚP, abych mohla pobírat mateřskou nebo když budu 15.11.2012 ještě studentka a přeruším až po nástupu na MD tak se hlásit nemusím?