Re: Náklady na úpravy prodejny ve vlastn
Dobrý večer, dům máme ve společném vlastnictví manželů, proto jsem do majetku nedala. Ta prodejna bude jen tedy oprava. A můžu ještě jeden dotaz, jsem plátce dph a vedle mé prodejny ještě bude jedna místnost, kterou budu pronajímat a pán si tam chce udělat také prodejnu. Jak mám fakturovat nájem, s dph nebo bez, když smlouvu o nájmu budeme mít společně s manželem jako pronajímatelé. Já bych tedy dala bez, ale nejsem až tak dobrá účetní (to svoje si zvládám) a někdo mě strašil nějakým koeficientem, to moc nevím o co by se jednalo, neporadíte?
Re: Náklady na úpravy prodejny ve vlastn
Pokud není dům zařazen do obchodního majetku, tak si nemůžete uplatnit žádné výdaje spojené s jeho opravou - § 25/1/u) ZDP.
Příjem z pronájmu majetku, který je v SJM, přiznává vždy jen jeden z manželů. Pokud bude příjem z pronájmu přiznávat manžel, který zřejmě není plátcem, tak si s DPH nemusíte lámat hlavu. Pokud budete příjem z pronájmu přiznávat Vy a nájemce bude neplátce, tak budete nájem účtovat bez DPH a zřejmě byste musela krátit vstupy, zadejte si do vyhledávače zde v diskusi heslo krátící koeficient. Pokud bude nájemce plátcem, tak můžete účtovat s daní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 10. 2012 21:08
Dobrý den, chtěla bych poprosit, rekonstruovala jsem prodejnu, která je ve vlastním domě a chtěla jsem si potvrdit, náklady na výmalbu, barvy, různá kolínka,roury, trubky, těsnění apod. si asi do nákladů raději dávat nemám, že? Mohu vůbec něco? Díky moc