Hrubé porušení??

• (neregistrovaný)

3. 10. 2012 8:21

Dobrý den,
    firma podniká v autodopravě a každý měsíc stahuje řidičům jejich karty. Jeden náš zaměstnanec má každý měsíc přestupky na kartě a docela velké, jede třeba o půl hodiny dýl než může. Přitom ho ve firmě nikdo nenutí, aby jel přes "aetr". Ostatní zaměstnanci jsou v pohodě. Šéf mi řekl, že chce, abych mu napsala nějaky upozornění nebo nevím jak to nazvat, že trvale porušuje normu č.561/2006 a ať tam i uvedu, že není třeba aby to porušoval, protože když ho prý chytí policie s odborem dopravy, tak s tím bude mít opletačky i firma a majitel chce být tímto chráněn. K porušeným normám, které má na kartě sice píšu, že byl řidič poučený o přestupcích,ale řidič si z toho nic nedělá.Chci se zeptat, zda-li lze toto brát jako hrubé porušení pracovní kázně?A zda je možné mu do tohoto upozornění, co mám napsat, uvést i že, pokud se to nezlepší, bude se to brát jako důvod, pro výpověď za závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci. A ještě bych tam uvedla, že pokud se to nezlepší, dostane zaměstnanec nejdříve upozornění na možnost výpovědi pro soustavné závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci dle ustanovení § 52 písm. g) zákona č. 262/2006 Sb., Zákoník práce.
    A nebo to mám napsat ihned jako 1.upozornění na možnost výpovědi ................?
    Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 10. 2012 9:12

marka (neregistrovaný)

Re: Hrubé porušení??
      Já bych to napsala rovnou jako první upozornění na nedodržování prac. řádu, s upozorněním, že v případě pokračování bude následovat výpověď.

• 3. 10. 2012 9:29

jájá (neregistrovaný)

A můžu se ještě zeptat, zda lze toto upozornění dát zaměsnanci osobně? Že bych si k tomu připsala, že převzal osobně dne a jeho podpis nebo se to musí posílat na doručenku?

• 3. 10. 2012 9:47

Emča (neregistrovaný)

>>
      >>Já bych to napsala rovnou jako první upozornění na
      >>nedodržování prac. řádu, s upozorněním, že v případě
      >>pokračování bude následovat výpověď.

>A můžu se ještě zeptat, zda lze toto upozornění dát
      >zaměsnanci osobně? Že bych si k tomu připsala, že
      >převzal osobně dne a jeho podpis nebo se to musí posílat na
      >doručenku?

Upozornění mu předejte osobně proti podpisu, já bych to nechala na vedoucím aby toto napomenutí s ním vyřídil, také bych jej v tom upozornění-napomenutí informovala co dělá špatně, eventuelně bych jej nechala proškolit jestli to jde, aby se nemohl vymlouvat že nepochopil strohé konstatování o nedodržování prac.řádu, pro Vaši obranu budete mít důkaz a časová postoupnost bude logická. V případě že Vám dojde trpělivost s dalším porušováním a dáte mu výpověď z tohoto důvodu, neuzná svou chybu obrátí se na právníka s neplatností výpovědě a dokazovací břemeno bude na Vás.

• 3. 10. 2012 10:10

jájá (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi, napíšu upozornění, s tím, že k tomu připnu vyjetou sestavu, kde má přesně napsáno co kdy porušil. A firma jej pošle na školení.

• 3. 10. 2012 11:12

pája

upozornění s uvedením všeho, co porušuje a současně hned upozornit na možnost výpovědi, pozor na formulaci "pracovní kázeň", to se tam nesmí objevit, použijte formulaci dle § 52 g), kterou máte v závěru dozatu správně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).