Re: Brigádník - 14let
Ještě doložím zákon
ZP
§ 6
(1) Způsobilost fyzické osoby jako zaměstnance mít v pracovněprávních vztazích práva a povinnosti, jakož i způsobilost vlastními právními úkony nabývat těchto práv a brát na sebe tyto povinnosti vzniká, pokud není v tomto zákoně dále stanoveno jinak, dnem, kdy fyzická osoba dosáhne 15 let věku; zaměstnavatel však s ní nesmí sjednat jako den nástupu do práce den, který by předcházel dni, kdy tato fyzická osoba ukončí povinnou školní docházku.
A kde jste to chytala ? Je dobré mrknout do zákoníku práce a chytat leda motýly.
já jsem koukala do ZP od Anagu pro rok 2012 na § 79a, kde v komentáři se píše "ZP poskytuje jistou míru ochrany mladistvým zam., co se délky jejich prac. doby týče. Současné znění ZP již umožňuje zaměstnancům mladším 15let vykonávat práci v rozsahu 40hod. týdně, stanoví však některá omezení" konec citace
z toho důvodu jsem se raději chtěla poradit se zkušenějšími, protože jsem si jen matně vybavovala, že můžu přijmout brigádníka nad 15let s ukončným zákl. vzděláním. U nás brigádníci prakticky vůbec nejsou, tak proto v tom nejsem až tak zběhlá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Firmy narážejí v novém hlášení: Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
8. 10. 2012 9:22
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli jsem dobře pochytila, že můžeme přijmout na DPP brigádníka, kterému je 14let, ale musíme dodržet určitá pravidla, která se na ně vztahují - jako např. že nesmí odpracovat víc jak 40hod. týdně, nesmí mít přesčasy atd.?
Moc děkuji