Částečný invalidní důchod

• (neregistrovaný)

23. 10. 2012 7:52

Dobrý den,
    zaměstnanec šel dneska k lékaři, kde se rozhodne, zda mu dají invalidní důchod částečný. Tento zaměstnanec je řidič MKD. Pokud mu dají částečný invalidní důchod, musím toto hlásit na zdravotní pojišťovně a na sociálce? Mám po něm chtít i nějaké rozhodnutí nebo něco? Tuto změnu mám i uvést do růžového prohlášení,že?
    Předem děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 10. 2012 8:38

jasná (neregistrovaný)

Re: částečný invalidní důchod
      Po zaměstnanci požadujte rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu. Následně jej přihlaste na jeho ZP kódem D. Ne SP nehlásíte.
      Do prohlášení si důchod vypíše na str. 1 a vznikne mu nárok na slevu na dani na invaliditu.

• 23. 10. 2012 9:12

jájá (neregistrovaný)

A ještě se chci zeptat, zaměstnanec má měsíční hrubou mzdu 8900,-.Minimální průměr pro náhrady by měl být v tomto případě 53,10 kč.Pokud je zaměstnanec v částečném invalidním důchodě a vyjde mu průmě menší jak 53,10 mohu použít ten menší nebo musí být minimálně těch 53,10?

• 23. 10. 2012 12:41

Kara (neregistrovaný)

Minimální průměr pro pracovněprávní účely u neinvalidního musí být 48,10. Pokud vyjde nižší než 48,10, dáte 48,10. U částečně invalidního (tj. I. a II. stupně) musí být minimální hodinový průměr pro pracovněprávní účely 36,10. Pokud vyjde nižší než 36,10, dáte 36,10. Od příštího roku ta krácení invalidních padají, takže bude muset mít minimální hodinový průměr 48,10 Kč.
      Nemusí vyjít zrovna 53,10, Vy si to zřejmě pletete se zaručenou mzdou.

• 23. 10. 2012 12:46

jájá (neregistrovaný)

Já jsem si právě myslela,že se právě jedná u řidiče o zaručenou mzdu, že nemůže mít míň jako 8000,- hrubého.Mám v těch zaručených mzdách trochu hokej.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).