Re: Nákup pozemku
To byste musel napsat více. Jste podnikající FO nebo právnická osoba? Vedete DE nebo PÚ? Areál máte v OM? Průmyslový areál je široký pojem, je třeba vědět, co jste přesně koupil - pozemky, jaké budovy, stroje,... V jakém režimu DPH jste to koupil? Pro jakou činnost budete areál využívat? Máte na tuto činnost ŽL nebo ji máte
v předmětu vaší činnosti? A nekoupil jste ho spíše na úvěr? A "odepsáním", když píšete, že jste plátce, myslíte co - nárokování DPH nebo odpisy majetku? To je jen krátký výčet údajů, které jsou potřeba k alespoň nějaké fundované odpovědi na váš dotaz.
Jsem osvč, plátce dph, vzal jsem si spolu s otcem (též osvč, plátce) úvěr na průmyslový areál se 4 stavbami, z níž jedna má číslo popisné a jedná se o administrativní budovu s bytem správce. Vedeme danovou evidenci (máme na to účetní), já mám maloobchod a velkoobchod a otec výrobu nábytku - truhlářství. Areál je využíván pro naše podnikání a máme tam jednoho nájemníka. Slyšel jsem, že je možné si nechat vrátit nějakou daň, ale nevím, zda je to DPH, nebo daň z nemovitosti. Koupili jsme to od fyzických osob, které jej předtím využívali též k podnikání, ale jako firma (s.r.o.).
Myslím, že jste areál kupoval osvobozený od DPH - stavby jsou osvobozené po 3 letech kolaudace nebo od data, kdy bylo započato první užívání stavby, pozemky, mimo stavebních, jsou také osvobozeny od DPH. Takže vrácení DPH se to týkat nebude. Pokud jste areál koupili letos, budete podávat k 31.1.2013 Přiznání k dani z nemovitostí na r. 2013 se stavem k 1.1.2013. Zaplacená daň z nemovitostí předchozími vlastníky se vám také vracet nebude. Daň z převodu nemovitostí platil a přiznával prodávající, vy jste byl ručitelem. Pokud jste ji zaplatil za prodávajícího, je to váš výdaj. Už zbývá jen daň z příjmu FO. Tam záleží, jestli uplatňujete paušál nebo uplatňujete skutečné výdaje - do těch by šly odpisy ze staveb,které jsou zapsané na KÚ, jejich opravy, TZ do 40 tis.Kč, zaplacené úroky a poplatky
z úvěru.
Ještě snad kdybyste v průmyslovém areálu provedl ekologickou sanaci, tak toho by se mohlo týkat vrácení peněz, na které se ptáte
- z nějakého např. dotačního programu. Ale s tímto nemám žádnou zkušenost. To byste se musel obrátit na instituci, která toto vrácení finančních prostředků zajišťuje - krajský nebo nějaký státní úřad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 10. 2012 11:32
Pěkný den,koupil jsem pozemek 1545 m2 á 550,-Kč/m,
celkem tedy za 849.750,-- Kč. Mohu si tuto cenu dát do
účetnictví - nákup pozemku MD 031. Do účetnictví
mám dát cenu odhadní nebo kupní. Děkuji.