Nárok na dovolenou

• (neregistrovaný)

24. 10. 2012 20:49

Dobrý den,
    mám dotaz. U svého zaměstnavatele pracuji již 11let. Po celou dobu jsem pracovala na plný pracovní úvazek. Tedy 40hodin týdně. Loni jsem otěhotněla. Do práce jsem chodila až do konce svého těhotenství. Dne 14.3.2012 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Ta mi zkončila dne 25.9.2012. Bezprostředně po jejím ukončení jsem se vrátila zpět do práce tedy 26.9.2012. V červenci 2012 jsem dala svému zaměstnavateli žádost o změnu pracovní doby od 1.10.2012 na poloviční úvazek z důvodu péče o 4.nezl.děti. Zaměstnavatel mi vyhověl. Nyní tedy chodím do práce na poloviční úvazek.

Můj dotaz se týká řádné dovolené. Před nástupem na mateřskou dovolenou jsem si vybrala 10dní dovolené po 8 hodinách. Nyní jsem se byla svého zaměstnavatele zeptat kolik přesně mi zbývá dovolené. Máme nárok na 25dní dovolené za rok. Zbývá mi tedy 15dní to je jasné, ale předpokládala jsem, že mi nyní zaměstnavatel z těchto 15dní vypočítá poměrnou dovolenou za plný pracovní úvazek tedy, že dostanu 8.75dní po 8h. a 6.25dne po 4h.

Ale zaměstnavatel mi tvrdí, že to není pravda, že jsem nyní na polovičním úvazku a že mám nárok na 15dní dovolené po 4h. Bylo mi řečeno, že pokud by si dovolenou vybrala bezprostředně po ukončení rodičovské dovolené tak bych měla nárok na 15dní po 8h. Myslím, že je to hloupost. Že zákoník práce mluví jasně. Chci psát písemnou stížnost na přezkoumání mého nároku na řádnou dovolenou. Prosím o radu. Jsem si jistá, že jsem v právu. Jak nejlépe napsat tuto stížnost. O co se mám přesně ze zákoníku práce opřít. Nebo se mýlím. A zaměstnavatel má pravdu?

Děkuji moc Žaneta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).