Re: jednatel s.r.o. - odměna nebo plat?
Ze s.r.o. nemusí pobírat vůbec nic. Až sro vytvoří nějaký zisk - může si ho vyplatit.
Pokud už je ve starobním důchodu - nemusí platit žádné povinné minima na SP a ZP.
Výši odměny si stanoví libovolnou, může se i zaměstnat - plat musí dosahovat zaručené mzdy.
Rozdíl mezi minimální a zaručenou mzdou:
http://www.mpsv.cz/cs/7667
on by jako zaměstnanec s.r.o. pobíral plat? Skutečně?
-jednatel může brát odměnu za výkon funkce, kterou si stanoví jako jediný společník sám
-pokud se stane zaměstnancem s.r.o. , buide pobírat mzdu, jako si stanoví zase sám, mzda musí být minimálně tak vysoká, jak určuje NV 567/2006 Sb., což u něho nebude problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 10. 2012 9:57
Dobrý den,
lékař založil s.r.o., zatím, po přechodnou dobu než bude mít smlouvy se všemi zdr. pojišťovnami, je zároveň FO, ale už i PO /zde je zároveň jediným společníkem i jednatelem/.
Zajímá mne, zda pokud je zároveň FO i PO, odvádí DP a ZP jako FO nebo už musí zároveň pobírat plat nebo odměnu jako PO /jednatel.
Zároveň mne zajímá, co je výhodnější - zda pobírat odměnu / výši si může stanovit jakou chce?/ nebo raději uzavřít pracovní smlouvu - pak musí mít plat dle tabulek pro zdravotnictví?
Může být i bez příjmu? Jaké potom odvádí zálohy na ZP a DP?
Lékař je již ve starobním důchodu, jedná se o ambulanci s jedním zaměstnancem /zdr. sestra/.
Děkuji za radu a zároveň se omlouvám všem zkušeným, pro mne je to poprvé.