Re: prodej pozemku-chybí v účetnictví
Pozemky se neodepisují. Tudíž, jestli vám přijde kontrola z FÚ, tak vám neoprávněné odpisy pozemku, zahrnuté v PC budovy dodaní. To, že je KC ve smlouvě uvedená celkem vás bohužel neomlouvá. No, stalo se. Nejlepší náprava je, opravit nyní vše tak, jak to má být správně.
Musíte cenu pozemku v r. 2003 nějak doložit. Vím, že pokud cena pozemku není přímo v Kupní smlouvě, FÚ uznají i jinak doloženou pořizovací cenu.Ta se dá např. zjistit z cenové mapy pozemků zák.151/1997 Sb. o oceňování majetku.
Při prodeji v roce 2003 by měl být u prodávajícího odhad- z důvodu daně z převodu nemovitostí, pokud byste ho mohla získat, potom podle něho poměrem ceny pozemku a budovy rozpočítáte kupní cenu opět na pozemek a budovu, tento postup se dělá běžně v takové situaci, kdy je cena pouze jednou částkou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 10. 2012 11:20
Dobrý den, spol. s.r.o. vlastní budovu s přilehlým větším pozemkem. Část tohoto pozemku byl prodán. Nyní jsem ho chtěla vyřadit z majetku, ale zjistila jsem, že v majetku je zařazena pouze budova a to v celé kupní výši vč. pozemků.
Co teď s tím? Takto je to zaúčtováné od koupě a to v roce 2003. V kupní smlouvě je uvedena cena celkem, není v ní jasné za kolik byl pozemek a za kolik budova. Nemám ani k dispozici znalecký posudek.
Na prodej části pozemku odhad mám.
Děkuji za radu. Petra