Rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

27. 10. 2012 13:18

dobrý dne, kamárádka by chtěla RD na dva roky, co musí splnovat a pokud nesplní, můžu po tom , co si zvolí třeba na 3 roky , říct za půl roku, že chce už být jen rok a půl, aby byla na ty dva roky? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 10. 2012 14:03

xJ (neregistrovaný)

Re: rodičovská dovolená
      Máte na mysli opravdu RD? To je rodičovská dovolená, což je volno čerpané u zaměstnavatele. Nemo myslíte RP, což je rodičovský příspěvek vyplácený úřadem práce a nemá s RD nic společného?

• 27. 10. 2012 18:06

ven (neregistrovaný)

tak myslím délku rodičovské dovoleníé, kteránastává po mateřské dovolené

• 27. 10. 2012 18:22

xJ (neregistrovaný)

Nárok na rodičovskou dovolenou je max. do věku tří let dítěte, ale můžete si zvolit např. do dvou let dítěte a pokud nemůžete začít chodit do práce, požádáte zaměstnavatele o další čerpání a zaměstnavatel má povinnost vám vyhovět. Když ale požádáte rovnou do tří let a chtěla byste se vrátit dříve, nemusí s tím zaměstnavatel souhlasit.

• 27. 10. 2012 18:46

ven (neregistrovaný)

děkuji,ale jíby spíš zajímalo, jestli má nárok jít rovnou na dvouletou? není to omezeno výškou příjmu? a pokud teda už má zadáno, že chce jít na tříletou, kdy může změnit, že chce mít teda dobru kratší, jde jí o to, že má ted vybráno na 3 roky, ale chce mít druhé dítě dřív, než to první bude mít 3 roky a nechce přijít o peníze a tak by si to zkrátila třeba na dvouletou

• 27. 10. 2012 19:23

xJ (neregistrovaný)

Samozřejmě, zaměstnavatele požádá o čerpání rodičovské dovolené do dvou let věku dítěte, nebo do nějakého data (max. do tří let věku dítěte) a když se nebude moci vrátit do práce ve sjednanou dobu, požádá o další rod. dovolenou, takhle to může prodlužovat až do těch tří let věku dítěte. Ale vy píšete, že už má vybráno na tři roky, tak že zaměstnavatel počítá s tím, že bude tak dlouho doma a nemusí s dřívějším navrácením souhlasit, jak jsem psala. A nakonec jí to může být stejně jedno, protože když bude čekat druhé dítě, tak zaměstnavateli nahlásí nástup na mateřskou dovolenou a tím skončí čerpání rodičovské dovolené s prvním dítětem. Ale pořád nechápu co s tím mají společného nějaké peníze. Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele a za tu žádné peníze přece nedostává, tak nemá o co přijít.
      Sice jste mi nahoře odpověděla na můj dotaz, zda se jedná skutečně o RD-rodičovskou dovolenou a ne o RP-rodičovský příspěvek:
      ... tak myslím délku rodičovské dovoleníé, kteránastává po mateřské dovolené...
      a já se nemůžu zbavit dojmu, že máte na mysli rodičovský příspěvek, což je něco úplně jiného a já tady jak blb popisuju něco na co se neptáte.

• 27. 10. 2012 19:28

ven (neregistrovaný)

chtěla byste se vrátit dříve, nemusí s tím
      >>>zaměstnavatel
      >>>souhlasit.
      >>
      >>děkuji,ale jíby spíš zajímalo, jestli má nárok jít
      >>rovnou na dvouletou? není to omezeno výškou příjmu?
      >>a
      >>pokud teda už má zadáno, že chce jít na tříletou, kdy
      >>může změnit, že chce mít teda dobru kratší, jde jí o
      >>to,
      >>že má ted vybráno na 3 roky, ale chce mít druhé dítě
      >>dřív, než to první bude mít 3 roky a nechce přijít o
      >>peníze a tak by si to zkrátila třeba na dvouletou
      >
      >Samozřejmě, zaměstnavatele požádá o čerpání rodičovské
      >dovolené do dvou let věku dítěte, nebo do nějakého
      >data (max. do tří let věku dítěte) a když se nebude moci
      >vrátit do práce ve sjednanou dobu, požádá o další rod.
      >dovolenou, takhle to může prodlužovat až do těch tří
      >let věku dítěte. Ale vy píšete, že už má vybráno na tři
      >roky, tak že zaměstnavatel počítá s tím, že bude tak
      >dlouho doma a nemusí s dřívějším navrácením souhlasit,
      >jak jsem psala. A nakonec jí to může být stejně jedno,
      >protože když bude čekat druhé dítě, tak zaměstnavateli
      >nahlásí nástup na mateřskou dovolenou a tím skončí
      >čerpání rodičovské dovolené s prvním dítětem. Ale pořád
      >nechápu co s tím mají společného nějaké peníze.
      >Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele a za tu žádné
      >peníze přece nedostává, tak nemá o co přijít.
      >Sice jste mi nahoře odpověděla na můj dotaz, zda se
      >jedná skutečně o RD-rodičovskou dovolenou a ne o
      >RP-rodičovský příspěvek:
      >... tak myslím délku rodičovské dovoleníé,
      >kteránastává po mateřské dovolené...
      >a já se nemůžu zbavit dojmu, že máte na mysli
      >rodičovský příspěvek, což je něco úplně jiného a já tady jak
      >blb popisuju něco na co se neptáte.

to se omliuvam, ale kdybych tomu rozumnela, tak se neptam:)..a vite teda co myslim?

• 27. 10. 2012 19:43

xJ (neregistrovaný)

no to tedy nevím, když se chcete na něco zeptat tak snad musíte vědět na co se ptáte, myslím, že jsem popsala dost jasně rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem

• 27. 10. 2012 19:49

ven (neregistrovaný)

tak mě by teda zajímalo, jestli může změnit výši rod.příspěvku, třeba po roce čerpání, takže by si řekla , že nechce už brát urč.částku , ale vyšší částku, takže aby jí to vyplatili dřív, než do tří let věku dítěte

• 27. 10. 2012 20:02

xJ (neregistrovaný)

ze stránek mpsv.cz:
      Rodiče, kterým vznikl nárok na rodičovský příspěvek podle právní úpravy platné do 31. 12. 2011, mohou buď čerpat rodičovský příspěvek podle původní právní úpravy, nebo kdykoli po 1. 1. 2012 písemně požádat o změnu rodičovského příspěvku podle nové právní úpravy, přičemž částky rodičovského příspěvku vyplacené před 1. 1. 2012 se započítají do celkové částky 220 000 Kč. Toto se netýká rodičů, kteří pečují o dítě dlouhodobě zdravotně postižené nebo o dítě dlouhodobě těžce zdravotně postižené.

nebo tady:
      http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/4

http://www.finance.cz/zpravy/finance/334817-zmeny-u-rodicovskeho-prispevku-v-roce-2012/

http://www.azrodina.cz/4722-zmeny-v-cerpani-rodicovskeho-prispevku-od-1-1-2012

http://www.novinky.cz/finance/256545-zmena-rodicovske-se-vyplati-hlavne-tem-kteri-ocekavaji-dalsiho-potomka.html

• 28. 10. 2012 11:23

ven (neregistrovaný)

a pokud jí ukončili prac.poměr , měla dobu určitou, tak co to mění ? děkuji

• 28. 10. 2012 11:30

atreus

To je nová a podstatná informace, kterou jste v dotazu neuvedla!
      Jak Vám zde bylo 2x jasně vysvětleno, rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele. Pokud osoba není v pracovním poměru, nemá zaměstnavatele, tedy nemůže mít (ani nepotřebuje) rodičovskou dovolenou!

• 28. 10. 2012 16:09

xJ (neregistrovaný)

Nemění, prostě jenom nemá zaměstnavatele a nečerpá tedy rodičovskou dovolenou. Nárok na rodičovský příspěvek a podmínky jeho pobírání nesouvisí s pracovním poměrem, ale pouze se zajištěním péče o dítě. Jestli jste pozorně četla výše uvedené odkazy, tak tam je všechno uvedeno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).