Automobil uctovani

• (neregistrovaný)

29. 10. 2012 7:29

Dobrý den, naší firmou byl zakokupen automobil v celkove hodnote 120tis. kc, 1/2 byla splacena hotove a druhá část je na uvěr. Nákup byl FO neplátce DPH. Prosím o radu ja účtovat? Vozidlo je staré více jak 10 let, tak zda se bude odepisovat? Děkuji moc za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 10. 2012 7:53

VeronikaKA (neregistrovaný)

Re: automobil uctovani
      zaúčtování pořízení 042 x 321 (pokud je FA jinak 379)
      správní poplatky 042 x 211
      zař. auta do užívání 022 x 042
      platba auta 321 x 221/211
      předpis úvěru 321 x 479
      auto budete odepisovat, nezáleží jak je staré

• 29. 10. 2012 7:54

Maxx (neregistrovaný)

Odpisy stejné jako u nového auta - skupina 2, položka 2-81. Odpisy buď zrychlené nebo rovnoměrné. Záleží na Vás.
      viz zákon o dani z příjmů

Pozor na podmínky úvěrové smlouvy - přechod vlastnictví.

• 30. 10. 2012 11:58

briza (neregistrovaný)

dobrý den, moc prosím maxx ohledně úvěru. Máme teď nový úvěr a je tam trošku jiná formulace přechodu vlastnictví a chtěla bych si jen potvrdit, zda můžeme odepisovat. V TP je uvedena naše společnost a ve smlouvě o úvěru máme:
      Smluvní strany se v souladu s §553 obč.zák. dohodly, že klient k zajištění pohledávky společnosti na vrácení poskytnutého úvěru dle této smlouvy a k zajištění zapalcení příslušenství a případných dalších pohledávek z této smlouvy, převádí na věřitele vlastnické právo okamžikem převzetí předmětu financování od dodavatele. Klient je i po převodu práv oprávněn užívat vozidlo jako vypůjčitel ve smyslu §659 obř.zák. V dřívější smlouvě o úvěru jsme přechod práv měli až v době, kdy přestaneme úvěr platit. Tohle mě zaskočilo. A čtu ten pitomej odstaveček už posté a jsem v nejistotě. Prosím poradíte? Můžeme normálně odpisovat? děkuji moc a moc

• 30. 10. 2012 12:40

Maxx (neregistrovaný)

Já s tím moc zkušeností nemám.
      Zkuste § 28/4 zák. o dani z příjmů.

• 30. 10. 2012 13:10

briza (neregistrovaný)

díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).