Re: Přerušení podnikání a ÚP
1. nejsem si jistá, ale tak nějak logicky mi vychází pozastavit 31.10., úp 1.11.
2.přerušení nebo zrušení ŽL neznamená , že se automaticky zruší plátcovství DPH. Jestli plánuje jen krátké přerušení, ať nechá DPH běžet a podává nulová přiznání. Jestli to vypadá na déle nebo neurčito, je lepší DPH zrušit, tj. musí na FÚ požádat, chvíli to trvá, pak právní moc...
ad1) ajo, safra, neuvědomila jsem si, že když pozastaví 31.10., tak že jako do 31.10. podniká a registrace na ÚP může být až od 1.11.
A dnes je na ŽÚ zavřeno. Je možné jet na ŽÚ zítra, tj. 31.10. s tím, že bude pozastavení 30.10. a tím pádem se může na ÚP registrovat už 31.10.?
Domnívám se totiž, že když se zaregistruje ještě v říjnu, byť poslední den, nemusí už za říjen platit ZP a SP jako OSVČ. Nebo se mýlím?
Nevím, jestli to vezmou na ŽÚ zpětně, zkuste.
Mně zas něco říká, že i když je jen část měsíce OSVČ, tak platí. Ale jistá si nejsem. Jinak bych se vůbec nedivila, kdyby to SP a ZP měly každá jinak.
Děkuji, taky už jsem pohledala - pokud je třeba jen část měsíce OSVČ, platí za ten měsíc zálohu jak na SP, tak na ZP.
Ještě prosím zkušenosti s tou podporou, je podmínkou k přiznání podpory dodání potvrzení o bezdlužnosti z OSSZ? Pojištění má placené, ale nevím, jestli vždy včas a tudíž tam může naskočit nějaké penále. A navíc záloha za říjen je splatná až do 20.11....
Co musí mít s sebou na ÚP?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 10. 2012 12:27
Obrátil se na mě známý s dotazem a protože se v tomto málo vyznám, ptám se zde znalejších: dlouholetý OSVČ (celá léta až dosud odvádí pojištění), plátce DPH, nemá žádné zásoby ani majetek v podnikání. Přišel o zakázky a rozhodl se ŽL pozastavit a evidovat se na ÚP a požádat o podporu (a hledat zaměstnání nebo zakázky).
1) Je z hlediska výplaty podpory a z hlediska povinnosti zaplacení ZP a SP výhodnější stihnout pozastavení ŽL a registraci na ÚP zítra (tj. 31.10.) nebo až 1.11.?
2) Jelikož je plátce DPH, podával čtvrtletně přiznání s povinností, neuplatňoval odpočet. Letos se mu ale nastřádalo pár drobných, které by mohl odečíst od povinnosti. Kdy musí podat přiznání k DPH, jestliže živnost pozastaví 31.10. nebo 1.11.? A může v tomto přiznání uplatnit ty odpočty z faktur od počátku roku (např. z nákupu kanc.potřeb apod.)?