Re: Přenesená daňová povinnost- prosím
§ 104 Nesprávné uvedení daňové povinnosti za jiné zdaňovací období
(1) Pokud plátce uvedl skutečnosti rozhodné pro stanovení daňové povinnosti v daňovém přiznání za jiné zdaňovací období, než do kterého příslušely, a NESNÍŽIL tím v tomto zdaňovacím období daňovou povinnost, správce daně daň za zdaňovací období, ve kterém měla být uplatněna, dodatečně NEVYMĚŘÍ.
Takže, jak nám bylo sděleno na školení, není to v pořádku, že to bude uvedeno v jiném období, ale v konečném důsledku k žádnému krácení daně nedojde (předpokládám, že si zároveň uplatníte plný odpočet DPH).
Pokud se Vám to stane mimořádně, tak tohoto ustanovení § 104 využijte a nic neopravujte. Nesmí se to však stát pravidlem.
A zákon si ohnu, jak potřebuji, že?
Hm s tím přístupem nezaplacení by vám určitě řada podnikatelů poděkovala (teda těch, u kterých byste pracoval), protože by brzo přišli o dodavatele. Vždy je rozumnější se domluvit.
Účetní by ve firmě neměla zasahovat do obchodních vztahů.
Paní Alen, já si Vás odborně velice vážím, ale teď jste mě pobavila: "protože by brzo přišli o dodavatele." Myslím, že tak to nějak na trhu nefunguje. Opačně ano.
Nejsem pouze účetní a v mé kompetenci je i zasahování do obchodních vztahů. A nevím co znamená v tomto případě "domluvit se". Že bychom každý opravili půlku ??? Původní dotaz zněl " když mi došla faktura 24.10.2012". Předpokládám, že "došla" znamená, že poštou, a tudíž mám obálku ofrankovanou 1-2 dny předem. Já tedy nejsem ten, kdo začal ohýbat zákon. A rozhodně nebudu ten, kdo si přidělá práci kvůli někomu, kdo nedokáže doklad zaslat včas.
OT:Re: Přenesená daňová povinnost
Děkuji za pochvalu. Mám ovšem jiný názor na komunikaci v obchodních vztazích.
Dodavatel mohl mít reálný a omluvitelný důvod, proč poslal fakturu pozdě ( např. nemoc fakturantky, nezastupitelnost v tomto případě, něco selhalo, co nemohl dost dobře ovlivnit) a jít na něho v tu chvíli s tím, že nezaplatím, dokud to neopraví podle mě( a špatně, protože např. existuje předávací protokol ze září) je nejen krátkozraké rešení ,ale dlouhodobě nefunguje.
Také se můžete ve firmě dostat do situace, kdy se vám něco takového přihodí, a pak budete rádi, když odběratel zvedne telefon a domluví se na dalším postupu. A nepůjde na vás hned s "kladivem" a sankcemi v podobě nezaplacení faktury.
V dobrých obchodních vztazích platí víc než jinde, že se lze domluvit.
Re: OT:Re: Přenesená daňová povinnost
A čemu říkáte "domluvit se"??? Jaký podle Vás existuje kompromis ?
Návrh mám - posílám Vám o XY tis. méně, což jsou mé náklady spojené s podáním dodatečného DAP, přikládám fakturu + návrh vzájemného zápočtu. Myslím, že 90% dodavatelů zvolí var. a).
P.S. naopak - dlouhodobě to funguje. Při dostatečně razantním přístupu se již situace neopakuje.
K tomuto přístupu opravdu není co dodat.
Těžko vás přesvědčovat, že ne vše se dá řešit silou a razancí.
Zaujímat k obchodním partnerům automaticky nepřátelský postoj nebo postoj z pozice síly se nemusí dlouhodobě vyplácet.
"Na med se chytí více vos, než na ocet" :-)
Zavolám (případně pověřená osoba ve firmě) tam, zjistím proč se stalo, upozorním na komplikace (případné podání dodatečného), domluvíme se na společném postupu.
Tedy přesně, jak to budeme mít na obou stranách v DPH.
Popř. podám dodatečné, pokud to dle zákona a skutečnosti je nutné.
Ve firmách, které dozoruji, případně účtuji je to obvyklý postup, předcházíme tak zbytečným nedorozuměním.
Věřte, že se nám neopakuje, že by někdo opakovaně zasílal podklady pozdě.
U subdodavatelů, kteří fakturují v PDP hlídáme hraniční datum cca 18, zda došly všechny faktury, případně subdodavateli voláme (pověřená osoba), že není faktura (může se zatoulat cestou - pošta apod.). Ušetříme si tak zbytečné podávání dodatečných přiznání.
Díky za info. Dovolte poslední otázku - "Popř. podám dodatečné" - děláte to zdarma ? Tzn. klientovi za to nic neúčtujete (není-li to součást nějakého paušálu). Nic Vás to nestojí, ani čas ? A stojí-li, děláte to proto, že klient je klient, a nebo proto, aby měl jeho dodavatel radost ?
Jak kdy,pokud selžou kontrolní mechanismy a musí se podat dodatečné přiznání, pak závisí na tom, jaký je to klient. U některých je to zpoplatněno, u některých ne.
Naštěstí z těchto důvodů tak často dodatečné nepodáváme, řekla bych ojediněle, kontrolní mechanismy fungují dobře.
Správně by měl být soulad dodavatele a odběratele.
Prakticky? Faktury s PDP se velmi často "toulají".
Povinnost podat nové hlášení PDP (resp. opravné DP - do termínu, dodatečné DP - po termínu)? ZDPH neřeší.
Úředníci o této skutečnosti vědí. Pokud volají (zatím se páruje 2012/1Q), stačí vysvětlení. Nejčastější praktické případy - přiznáno v následujícím období, faktura nedorazila, faktura vystavena neoprávněně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 10. 2012 13:59
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat z pohledu odběratele, když mi došla faktura 24.10.2012 s přenesenou daňovou povinností za opravy el. instalace v s datem DZP 30.9.2012 a já již měla daňové přiznání za září přiznání odevzdané, je nutná oprava nebo jí můžu dát až do října. Kolegyně tvrdí, že musí odběratel a dodavatel v případě přenesené daňové povinnosti podávat přiznání stejně v měsíci.
Děkuji