Stravné - prosím, spěchá

• (neregistrovaný)

1. 11. 2012 7:17

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec vyjel v 6 ráno na Slovensko. Hranice přejel v 10, zpět hranice o tři hodiny déle a cesta ukončena v 15 h. Jak budu počítat diety? Podle mě má nárok na tuzemskou max. 76 Kč a zahraniční 1/3. Je to tak? A mohu mu místo EUR vyplatit Kč? Jakým kurzem mám přepočítat, pokud bych to zahrnula až do výplaty? Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2012 13:47

annonym (neregistrovaný)

Re: stravné - prosím, spěchá
      1) stravné bych stanovila stejně
      2) vyplatit v Kč lze, ale pak pro stanovení výše v Kč musíte použít kurz ČNB platný v den poskytnutí zálohy a pokud záloha nebyla poskytnuta, pak kurz ČNB ze dne nástupu na prac. cestu. Je jedno, kdy stravné vyplatíte, respektive přičtete k výplatě mezd.
      Nelze tedy použít kurz ČNB dle vaší směrnice, pokud je odlišný od denního kurzu.
      Příklad: má márok na 10,00 EUR, kurz ČNB ze dne 31.10.2012 je 25,065 Kč/EUR. Stanovení částky v Kč = 251,00 Kč

• 2. 11. 2012 9:08

K. (neregistrovaný)

--------------------------------------------
      já si dovolím nesouhlasit.
      Podle mě má nárok jen na tuzemské, na zahr. NE.
      Na školení nám říkali, že pokud vznikne v jednom dni nárok na tuzemské i zahr. stravné, vzniká nárok na zahr. pouze, pokud v zahr. stráví více než 5 h. Pokud je tato podmínka splněna náleží kromě tuzemského i zahr. stravné ve výši 1/3 základní sazby.

Doufám, že jsem to tedy na tom školení pochopila správně ?

• 5. 11. 2012 8:46

annonym (neregistrovaný)

Ano, "K" má pravdu. Na zahraniční stravné nemá nárok. Má odpověď v tomto bode byla chybná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).