Re: ručitelský závazek - dph
Jestli tomu dobře rozumím - tak jste zaplatili DPH za firmu, která ho měla odvádět státu. Úhradu faktury jste o to ponížili - tak proč by si ho firma nemohla uplatnit. Odvedeno státu bylo.
Firma, která vyfakturovala - uveda do DPH jako výstup a firma, která dostala fakturu a uhradila FÚ jako vstup. ??
zkusím to napsat takto:
1. firma má fakturu v nákladech a uplatnila si DPH, ale fakturu neuhradila.např. 5000 + 1000 DPH = 6000
2. firma za tu 1 firmu v rámci ručitelského závazku uhradí celou fakturu v četně DPH jt. 6 000,- - ptám se za firma 2. si může z této platby uplatnit opět DPH?
To určitě ne - DPH by bylo od státu 2x čerpané - podle mne se nejedná o ručitelský závazek ale o úhradu závazku.
Ručitelský závazek je to, když přijmete fakturu a DPH si nárokujete - ale z obavy, že firma, která vám jej fakturuje tak DPH neodvede státu - tady potom nastupuje ručitelský závazek v tom, že to DPH odvedete Fú a úhradu faktury o to DPH ponížíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 11. 2012 8:41
Mám dotaz, firma na základě ručitelského závazku uhradí dlužnou částku, pro firmu to není náklad a podle mě si ani z toho nemůže uplatnit DPH, protože jsi ho uplatnila firma za kterou to zaplatila, je to tak?