Re: přesčasové hodiny
Pracovní doba se posuzuje k týdnu coby 7 dnům po sobě jdoucím, takže co bylo minulý měsíc, nehraje roli. Pokud vám zaměstnavatel nepřiděloval práci v roztsahu stanovené týdnenní doby, jednalo se o překážku na jeho straně, při které jsze měla nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.
Máte pravdu, nepsala, ale já nevím, jestli má zaměstnavatel zřízeno konto pracovní doby. Jen jsem pročítala starší diskuze a tak mě to napadlo. Můžete mi prosím poradit, kde se dočtu něco bližšího o tom, jak konto hodin funguje ? Mockrát děkuji za trpělivost.
Ještě mám jeden dotaz ohledně fondu prac. doby. Když má být v měsíci odpracováno např. 180 hodin. Zaměstnanec je odpracuje, ale zaměstnacatel mu proplatí jen 144 hodin (80%) a 36 hodin mu převede do fondu, aby mu snížil mínusové hodiny. Je postup přípustný ?
mně osobně to připadá jako pěkný nesmysl, nejdříve snižovat mínusové hodiny, které ani nebyly zaplaceny. Nejdříve by měl pokrýt fond hodin a teprve případnými přesčasy pokrývat mínusové hodiny. Ale zároveň je platit, když je nezaplatil tehdy, když vznikly.
Děkuji, taky jsem si to myslela, ale bohužel to funguje jinak. Zaměstnavatel na nás zkouší různé fígle a tak jsem se chtěla zorientovat co smí a co ne. Kamarádka minulý měsíc odpracovala 159 hodin, ale zaplatili jí jen 144. Když se na to šla zeptat, řekli jí, že se spletli a že jí 15 hodin úpíší z mínusových hodin. O proplacení nepadla ani zmínka. Proto jsem se asi hloupě ptala.
Neptala jste se hloupě, hloupá mi naopak připadá jejich odpověď, že jí to upíší z mínusových hodin. My využíváme konto hodin, ale i když zaměstnanci některý měsíc nemají odpracovaný fond hodin, mají zaplacenou mzdu celou. Mínusové hodiny se evidují a pokrývají se přesčasovými hodinami v ostatních měsících.
Odpracované hodiny musí být zaplaceny. Pokud vám v některých měsíchc zaměstnavatel platil jenom odpracované hodiny, pak je povinen vám odpracované hodiny platit i v ostatních měsících, tedy i v těch, kdy odpracujete např.přesčasy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 11. 2012 9:05
Dobrý den, pracuji u soukromé firmy jako zdarvotní setra v terénu (objíždím pacienty). Ve smlouvě nám uvedenou prac. dobu 40 hod/týden. Tuto dobu jsem nikdy neoddělala, protože mi zaměstnavatel přiděluje málo pacientů, takže koncem měsíce mi chybí cca 20 hodin (i přesto, že 2x do měsíce chodím do práce v sobotu a neděli). Proplacené dostanu jen oddělané hodiny.Teď onemocněla jiná zaměstnankyně a zaměstnavatel nám rozdělil její pacienty. Takže mám nyní spoustu hodin přesčas, které mi zaměstnavatel nechce proplatit jako přesčasové, protože mám z minulých měsíců mínusové hodiny. Je jeho postup správný ? Děkuji za odpovědi