Nerovnoměrné rozvržení prac. doby

• (neregistrovaný)

2. 11. 2012 18:27

Dobrý večer, prosím Vás, jak správně postupovat při nerovnoměrně rozvržené prac. době. Pracuji ve zdravotnictví a nevím jestli postupujeme správně. Zaměstnanci dělají nepřetržitě a směny jsou někdy na 7,75 hod, 5.30 hod, 11.30 hod. Vyrovnávací období je 26 týdnů. Na začátku uděláme dlouhodobý plán na 26 týdnů podle kterého vypočítáme nároky na dovolenou. Měsíčně však plán nejde dodržet, tak vlastně skutečně odpracované hodiny nesouhlasí s tímto plánem. Ale jako odpracované hodiny uvádím ty podle toho plánu. Je to tak správně? Někdo mi říkal, že to snad má být podle skutečnosti. Dělám tam teprve chvíli. Teď jsme měli zaměstnance, který končil již po 3 měsících ještě ve zkušební době, a tak jsem mu chtěla správně spočítat plat, abych posoudila jestli nemá nějaké přesčasy k proplacení a nebo obráceně, protože někdy nám vyjdou zaměstnanci oproti plánu i do mínusu. Počítala jsem to tak, že jsem všechny pracovní dny v tomto období vynásobila 7,5 hod. (třísměnný provoz) a potom porovnala s proplacenými hodinami, dle výplatních pásek a potom se skutečně odprac. hodinami a vyšlo mi 11 přesčasových hodin. Počítala jsem správně? Postupujeme takto správně. Jsme příspěvková organizace a máme plat. Děkuji za rady a odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2012 19:26

kikadika (neregistrovaný)

Re: nerovnoměrné rozvržení prac. doby
      Řeším to podobně. Ve vyrovnávacím období 26 týdnů hodiny průběžně hlídám a snažím se rozvrhnout tak, aby zaměstnanci toto naplňovali. Hlídám ty skutečně odpracované.Plat mají stále stejný a hodiny různé.kikadika

• 2. 11. 2012 19:55

Lenka33333 (neregistrovaný)

Jaké ale zadáváte ty hodiny měsíčně do výplaty ? Ty skutečné nebo podle těch plánovaných směn? My máme i v těch plánovaných směnách každý měsíc jený počet hodin.

• 2. 11. 2012 20:40

anonymous

Nejsem sice mzdová, ale v takovém provoze jsem dělal, proto několik poznámek:
      >vypočítáme nároky na dovolenou. Měsíčně však plán
      >nejde dodržet, tak vlastně skutečně odpracované hodiny

Měsíční plán nejde dodržet jedině při záskocích za chybějící pracovníky, např. nemoc, dovolená. Jinak oni mohou mít jedině omluvenou nepřítomnost.

>nesouhlasí s tímto plánem. Ale jako odpracované hodiny
      >uvádím ty podle toho plánu. Je to tak správně? Někdo mi

Dle mě chyba, odpracované hodiny jsou odpracované hodiny.

>říkal, že to snad má být podle skutečnosti. Dělám tam
      >teprve chvíli. Teď jsme měli zaměstnance, který končil
      >již po 3 měsících ještě ve zkušební době, a tak jsem
      >mu chtěla správně spočítat plat, abych posoudila jestli
      >nemá nějaké přesčasy k proplacení a nebo obráceně,
      >protože někdy nám vyjdou zaměstnanci oproti plánu i do
      >mínusu. Počítala jsem to tak, že jsem všechny pracovní
      >dny v tomto období vynásobila 7,5 hod. (třísměnný

Proč jste něco násobila? Měla jste sečíst skutečné hodiny podle konkrétních směn a podle týdnů x 37,75 porovnat.
      Tolik můj názor

>provoz) a potom porovnala s proplacenými hodinami, dle
      >výplatních pásek a potom se skutečně odprac. hodinami a
      >vyšlo mi 11 přesčasových hodin. Počítala jsem správně?
      >Postupujeme takto správně. Jsme příspěvková organizace
      >a máme plat. Děkuji za rady a odpovědi.

• 2. 11. 2012 21:08

A jak to prosím děláte, když někdo onemocní? Můžeme mu na ty dny naplánovat volno, aby zbytečně nenabíhaly omluvené hodiny? Nebo to někdo kontroluje podle toho původního rozvržení směn podle kterého je i vypočítávaná dovolená, tak se to nesmí dělat?

• 2. 11. 2012 23:05

markov (neregistrovaný)

Naplánovat volno na dobu nemoci? A podle čeho mu budete platit náhradu mzdy?

• 3. 11. 2012 7:29

No tu mu přeci vůbec hradit nebudeme, když jako měl mít volno. Když je třeba nemocný 6 dnů. Jako že ten měsíc měl mít prostě o tyto hodiny kratší fond pracovní doby? Je jasný, že když by to byla nemoc delšího charakteru, tak by to tak nešlo, protože to už by zaměstnanci určitě vadilo. Takhle bysme zaměstnanci mohli o tyto směny zase povýšit plán směn (aby to vycházelo na to vyrovnávací období), aby organizace nemusela platit navíc záskok a tím pádem zase přesčasy u jiného zaměstnance. Tomu zaměstnanci, co by jakoby zaskakoval, tak tomu bychom zase na ten měsíc povýšili a další měsíce zase ponížili, aby to zase vycházelo na to vyrovnávací období. Prostě by tím organizace ušetřila, ale nevím jestli to není takto protizákonné? Na konci vyrovnávacího období by toto asi nešlo udělat, pokud by zaměsnanec neměl již nějaké nadělané hodiny, aby mu nechyběli hodiny, ale jinak by to asi šlo ne? Zaměstnanci stejně berou měsíční plat, tak mají pořád skoro stejně.
      Může se to tak udělat po domluvě se zaměstnancem? Děkuji za odpověď.

• 3. 11. 2012 20:24

anonymous

Osobně si myslím, že si koledujete o obrovský průser, až to nějaký zaměstnanec po odchodu z vašeho zaměstnání nahlásí na IP.
      Přečtěte si par. 84 a 96 ZP.
      Máte evidovat odpracované směny, nikoliv plánované. A máte mít vypracovaný písemný rozvrh na stanovené období. Takže měnit to v průběhu měsíce podle nemoci ap. mi přijde značně divoké.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).