Re: Ještě jednou mateřská nebo RD?
omlouvám se psala jsem jako zaměstnavatel ! Mě přinesla ukončení PN a já jako zaměstnavatel mám potvrdit do přílohy k žádosti pro sociálku zaškrtnout kam zda na MD nebo rodičovskou dovolenou? A rovněž přehlásit na ZP a SZ? Ale pod jakým kÓdem ? " M" jako mateřská dovolená či Rodičovská D?
Rozhodnutí o tom, zda pojištěnka má nebo nemá nárok na PPM, nechte na rozhodnutí OSSZ. Pokud nastupuje na PPM (= mateřská) do 4 let věku prvního dítěte, a vznikne-li nárok, bude jí vypočtena ze stejného DVZ, jako předchozí PPM - to je k zaškrtnutí na druhé straně tiskopisu Příloha k dávce nemocenského pojištění - bod g).
O tom, co přesně máte na Příloze vyplnit, je nejlépe se poradit na příslušné OSSZ, která vede záznam o předchozí PPM.
K "rodičáku" zaměstnavatel žádnou "Přílohu" nevyplňuje - tedy rozhodně ne tu, kterou máte na mysli, ta se týká jen dávek nemocenského pojištění. Vy budete k "rodičáku" (= rodičovský příspěvek) vyplňovat Doklad o výši příjmu (tiskopis s fialovým záhlavím).
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a je zcela nezávislý na "rodičovské dovolené", což je název volna u zaměstnavatele.
Na OSSZ nepřehlašujete nic. Její druh pojištění je stále stejný - zaměstnání.
Na zrdavotní pojišťovnu nahlásíte kódem M bez ohledu na to, jestli bude mít nárok na PPM (peněžitá pomoc v mateřství = mateřská) nebo zda bude od prvního dne po porodu pobírat jen rodičovský příspěvek. Stále to bude M - i v případě, že by měla například tříletou variantu rodičovského příspěvku, ale zpět do zaměstnání nastoupila již ve dvou letech dítěte.
Už jsem psala, ať Zuzana nechá rozhodnutí, zda náleží PPM, na OSSZ. Oni posoudí její případ dle konkrétních podmínek a ty se můžou od dalších matek lišit.
PPM vyplácí od počátku OSSZ.
Zaměstnavatel nevyplácí žádnou dávku nemocenského pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 11. 2012 20:00
Zaměstnankyně se měla nastoupit po RD do zam.místo toho donesla PN (rizikové těhot.). Nyní donesla ukončení PN a nastupuje na ? Podle mne nemá nárok na mateřskou a jde přímo na rodičák, protože nesplnila 270 dnů pro nárok Mateřské? Uvažuji správně? A jaké bude RO pro vyplnění příjmu k příloze žádosti o rodičák? podle mne poslední známé, kdy byl započitatelný příjem tedy kal.Rok před nástupem na první rodičák?