Úrok z prodlení u nezaplacených faktur

• (neregistrovaný)

6. 11. 2012 8:49

Dobrý den, docela se rozmohla móda neplatit faktury. Máme už hodně zákazníků dohromady za cca 300tis. co neplatí a tak už chci přistoupit k drsnějšímu postupu. Mám na každé faktuře uveden text: Opožděná platba bude penalizována dle Obchodního zákoníku sazbou 0,05% za každý den z prodlení. Při prodlení nad 30 dnů se sazba zvyšuje na 0,1%. Jak mám teď tedy vypočítat tento úrok když Vám uvedu jako příklad částku 4699,- se splatností 24.3.2011 a bude to k 31.10.2012 cca 588dnů. Děkuji moc za radu s pozdravem Mádr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2012 10:13

Vlad

Re: úrok z prodlení u nezaplacených fakt
      Na fakturu si můžete uvést co chcete. Pokud nemáte tuto výši smluvní pokuty uvedenu v případné smlouvě, je to jen bububu bez právních důsledků.

Není-li smluvně sjednána smluvní pokuta, pak se výše úroku z prodlení řídí nařízením vlády č. 33/2010 Sb. kde podle §1 "Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou pro poslední den kalendářního pololetí, které předchází kalendářnímu pololetí, v němž došlo k prodlení, zvýšené o sedm procentních bodů."

• 6. 11. 2012 13:35

Mádr (neregistrovaný)

Tak takto na fakturách to mají uvedeno i spousta našich dodavatelů a jsou to i renomované firmy. Žádné smlouvy s nimi nemám podepsané. Převzetí faktury znamená i povinnosti ji zaplatit a veškeré náležitosti na ni uvedené rozhodně nejsou bububu. Jde mi jen o správný výpočet penále tedy: pokud mám částku 4699,-Kč po splatnosti a počet dnů po splatnosti je 588, tak jestli úrok z prodlení při denním úročení je 0,1% což je 4,699Kč/den je tedy potom celkem 2763,-Kč/588 a mohu tedy tuto částku takto účtovat k tíži dlužníka? Nevím proč mám do tohoto výpočtu započítávat nějaké REPO sazby.

• 6. 11. 2012 14:46

Emami (neregistrovaný)

pan Vladimír má pravdu
      pokud nemáte smluvně sjednanou pokutu postupujete dle zákona (použijete REPO sazbu)
      já bych se proti tvrzení o převzetí faktury s uvedením 0,05% nebo 0,1% právně bránila (úrok jste si určil sám a ja s ním nesouhlasím)
      většinou se proto na fa píše: v případě nedodržení data splatnosti uvedeného na faktuře Vám budeme účtovat úrok z prodlení v dohodnuté, resp. zákonné výši a smluvní pokutu (byla-li sjednána)

• 6. 11. 2012 14:56

Mádr (neregistrovaný)

Dobře, tak v tom případě stejně nevím proč já píšu na faktury: Opožděná platba bude penalizována dle Obchodního zákoníku sazbou 0,05% za každý den z prodlení. Při prodlení nad 30 dnů se sazba zvyšuje na 0,1%. Když tam tedy mám uvádět: v případě nedodržení data splatnosti uvedeného na faktuře Vám budeme účtovat úrok z prodlení v dohodnuté, resp. zákonné výši a smluvní pokutu (byla-li sjednána). Což mně připadá takřka stejné. … Stejně ale nevím jaká tedy bude výše úroku z prodlení ještě nezaplacené faktury. Mám i podepsané uznání závazku.

• 6. 11. 2012 15:18

Emami (neregistrovaný)

>>>>Tak takto na fakturách to mají uvedeno i spousta
      >>>>našich dodavatelů a jsou to i renomované firmy. Žádné
      >>>>smlouvy s nimi nemám podepsané. Převzetí faktury
      >>>>znamená i
      >>>>povinnosti ji zaplatit a veškeré náležitosti na ni
      >>>>uvedené rozhodně nejsou bububu. Jde mi jen o správný
      >>>>výpočet penále tedy: pokud mám částku 4699,-Kč po
      >>>>splatnosti a počet dnů po splatnosti je 588, tak
      >>>>jestli úrok z
      >>>>prodlení při denním úročení je 0,1% což je
      >>>>4,699Kč/den
      >>>>je tedy potom celkem 2763,-Kč/588 a mohu tedy tuto
      >>>>částku takto účtovat k tíži dlužníka? Nevím proč mám
      >>>>do
      >>>>tohoto výpočtu započítávat nějaké REPO sazby.

>>
      >Dobře, tak v tom případě stejně nevím proč já píšu na
      >faktury: Opožděná platba bude penalizována dle
      >Obchodního zákoníku sazbou 0,05% za každý den z prodlení. Při
      >prodlení nad 30 dnů se sazba zvyšuje na 0,1%. Když tam
      >tedy mám uvádět: v případě nedodržení data splatnosti
      >uvedeného na faktuře Vám budeme účtovat úrok z
      >prodlení v dohodnuté, resp. zákonné výši a smluvní pokutu
      >(byla-li sjednána). Což mně připadá takřka stejné. …
      >Stejně ale nevím jaká tedy bude výše úroku z prodlení
      >ještě nezaplacené faktury. Mám i podepsané uznání závazku.

chápu vás že jste odvedl práci a měl jste dostat zaplaceno také vaše rozhořčení ohledně úroků a vymáhání dlužné částky, asi bych se obrátila na právníka a také bych se podívala do insolvenčního rejstříku jestli váš dlužník není v insolvenci nebo zda na něj není nějaká podaná

• 6. 11. 2012 14:19

JirkaZ (neregistrovaný)

Pokud nemáte smluvně stanovený úrok z prodlení, namáháte se zbytečně. Pokud někdo neplatí po dobu 1,5 roku závazek, který je skutečný, tak určitě nebude platit úrok z prodlení, který je fiktivní.

Úrok z prodlení jednostranně stanovený je soudně nevymahatelný a každý dlužník (a nejen dlužník) to ví.

• 6. 11. 2012 14:44

Mádr (neregistrovaný)

Dobrá, tak to je pro mě velká zkušenost, že tady lze takto provozovat podnikání a budu také tedy uvažovat koho takto sprostě napálím a on ať si pláče třeba u právníka. … Takže mi tedy chcete říct že své peníze + DPH co jsem odvedl a nichž bych ho dostal zaplacené, tak už nikdy neuvidím?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).