Re: úrok z prodlení u nezaplacených fakt
Na fakturu si můžete uvést co chcete. Pokud nemáte tuto výši smluvní pokuty uvedenu v případné smlouvě, je to jen bububu bez právních důsledků.
Není-li smluvně sjednána smluvní pokuta, pak se výše úroku z prodlení řídí nařízením vlády č. 33/2010 Sb. kde podle §1 "Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou pro poslední den kalendářního pololetí, které předchází kalendářnímu pololetí, v němž došlo k prodlení, zvýšené o sedm procentních bodů."
Tak takto na fakturách to mají uvedeno i spousta našich dodavatelů a jsou to i renomované firmy. Žádné smlouvy s nimi nemám podepsané. Převzetí faktury znamená i povinnosti ji zaplatit a veškeré náležitosti na ni uvedené rozhodně nejsou bububu. Jde mi jen o správný výpočet penále tedy: pokud mám částku 4699,-Kč po splatnosti a počet dnů po splatnosti je 588, tak jestli úrok z prodlení při denním úročení je 0,1% což je 4,699Kč/den je tedy potom celkem 2763,-Kč/588 a mohu tedy tuto částku takto účtovat k tíži dlužníka? Nevím proč mám do tohoto výpočtu započítávat nějaké REPO sazby.
pan Vladimír má pravdu
pokud nemáte smluvně sjednanou pokutu postupujete dle zákona (použijete REPO sazbu)
já bych se proti tvrzení o převzetí faktury s uvedením 0,05% nebo 0,1% právně bránila (úrok jste si určil sám a ja s ním nesouhlasím)
většinou se proto na fa píše: v případě nedodržení data splatnosti uvedeného na faktuře Vám budeme účtovat úrok z prodlení v dohodnuté, resp. zákonné výši a smluvní pokutu (byla-li sjednána)
Dobře, tak v tom případě stejně nevím proč já píšu na faktury: Opožděná platba bude penalizována dle Obchodního zákoníku sazbou 0,05% za každý den z prodlení. Při prodlení nad 30 dnů se sazba zvyšuje na 0,1%. Když tam tedy mám uvádět: v případě nedodržení data splatnosti uvedeného na faktuře Vám budeme účtovat úrok z prodlení v dohodnuté, resp. zákonné výši a smluvní pokutu (byla-li sjednána). Což mně připadá takřka stejné. … Stejně ale nevím jaká tedy bude výše úroku z prodlení ještě nezaplacené faktury. Mám i podepsané uznání závazku.
>>>>Tak takto na fakturách to mají uvedeno i spousta
>>>>našich dodavatelů a jsou to i renomované firmy. Žádné
>>>>smlouvy s nimi nemám podepsané. Převzetí faktury
>>>>znamená i
>>>>povinnosti ji zaplatit a veškeré náležitosti na ni
>>>>uvedené rozhodně nejsou bububu. Jde mi jen o správný
>>>>výpočet penále tedy: pokud mám částku 4699,-Kč po
>>>>splatnosti a počet dnů po splatnosti je 588, tak
>>>>jestli úrok z
>>>>prodlení při denním úročení je 0,1% což je
>>>>4,699Kč/den
>>>>je tedy potom celkem 2763,-Kč/588 a mohu tedy tuto
>>>>částku takto účtovat k tíži dlužníka? Nevím proč mám
>>>>do
>>>>tohoto výpočtu započítávat nějaké REPO sazby.
>>
>Dobře, tak v tom případě stejně nevím proč já píšu na
>faktury: Opožděná platba bude penalizována dle
>Obchodního zákoníku sazbou 0,05% za každý den z prodlení. Při
>prodlení nad 30 dnů se sazba zvyšuje na 0,1%. Když tam
>tedy mám uvádět: v případě nedodržení data splatnosti
>uvedeného na faktuře Vám budeme účtovat úrok z
>prodlení v dohodnuté, resp. zákonné výši a smluvní pokutu
>(byla-li sjednána). Což mně připadá takřka stejné. …
>Stejně ale nevím jaká tedy bude výše úroku z prodlení
>ještě nezaplacené faktury. Mám i podepsané uznání závazku.
chápu vás že jste odvedl práci a měl jste dostat zaplaceno také vaše rozhořčení ohledně úroků a vymáhání dlužné částky, asi bych se obrátila na právníka a také bych se podívala do insolvenčního rejstříku jestli váš dlužník není v insolvenci nebo zda na něj není nějaká podaná
Pokud nemáte smluvně stanovený úrok z prodlení, namáháte se zbytečně. Pokud někdo neplatí po dobu 1,5 roku závazek, který je skutečný, tak určitě nebude platit úrok z prodlení, který je fiktivní.
Úrok z prodlení jednostranně stanovený je soudně nevymahatelný a každý dlužník (a nejen dlužník) to ví.
Dobrá, tak to je pro mě velká zkušenost, že tady lze takto provozovat podnikání a budu také tedy uvažovat koho takto sprostě napálím a on ať si pláče třeba u právníka. … Takže mi tedy chcete říct že své peníze + DPH co jsem odvedl a nichž bych ho dostal zaplacené, tak už nikdy neuvidím?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
6. 11. 2012 8:49
Dobrý den, docela se rozmohla móda neplatit faktury. Máme už hodně zákazníků dohromady za cca 300tis. co neplatí a tak už chci přistoupit k drsnějšímu postupu. Mám na každé faktuře uveden text: Opožděná platba bude penalizována dle Obchodního zákoníku sazbou 0,05% za každý den z prodlení. Při prodlení nad 30 dnů se sazba zvyšuje na 0,1%. Jak mám teď tedy vypočítat tento úrok když Vám uvedu jako příklad částku 4699,- se splatností 24.3.2011 a bude to k 31.10.2012 cca 588dnů. Děkuji moc za radu s pozdravem Mádr