Re: nákup nákl. automobilu
Dobrý den, také máme již několikáté auto na úvěr, ale vždy jsme byli zapsáni v TP. OHledně zajišťovacích práv existuje § 28/4. Smlouvy jsou postavené, že k převodu práv dochází při přerušení splácení, některé hned při převzetí auta. Ale vždy jsem se setkala jen s tím, že v TP je majitelem s.r.o. a ne banka. V podstatě, pokud nebudete vlastníkem, nemělo by se auto ani zařazovat. POčkejte na všechny dokumenty a uvidíte.
Jak budu mít vše, tak se ozvu, právě, že mě taky překvapilo, že pokud je to úvěr na 2 roky, tak jsme vždy byli v TP my...ještě jsem kontaktovala svou daňovou poradkyni, tak snad to dám nějak dohromady. Děkuju a ovzu se o radu. viksa
Tak už mám vše k nákl. automobilu. Jako kupující je uvedena naše s.r.o., v TP je ČSOB a my jako provozovatel. Pak mám smlouvu o úvěru na 2 roky od ČSOB a teď tedy nevím, zkoumala jsem §28/4 a myslím, že auto snad zařadit do majetku mohu, ale mohu i daňově odepisovat?Děkuji za radu zkušenějším...viksa
Dobrý den, já se domnívám, že pokud je v TP zapsán jako majitel ČSOB a vy pouze jako provozovatel - tak auto prostě není vaše, je banky. Podle TP to vypadá spíš jako leasing. Abych pravdu řekla, je to podivné. Co všechno se píše v úvěrové smlouvě, jak to bude po ukončení splátek, převod na Vaše jméno, žádný odkup jako třeba u leasingu? Majetek by při úvěru měl být prostě Váš, když si berete úvěr na dům, také jste v katastru zapsána vy jako majitel domu, pak už je tam pouze zástavní právo. Je to opravdu zvláštní, uvidíme, co na to vendy. Co se spojit s někým z banky, kdo úvěrovou smlouvu sepisoval s firmou, třeba by vnesl trochu světla :-)
ale podle mého prodej auta a úvěr jsou zcela dvě odlišné věci. Vy auto můžete klidně prodat a úvěr si dál doplácet nebo splatit předčasně (za poplatek) :-)
My jsme poslední auto prodali po třech letech a úvěr byl na 5 let. S majetkem na úvěr si můžete dělat co chcete, do toho bance nic není, banka chce jenom splácet, zda předmět úvěru stále ještě máte jim musí být jedno. Jde o splátky. Jedná se skutečně o úvěr???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 11. 2012 10:57
Ráda bych se zeptala - firma s.r.o. (tedy podvojko) kupuje nákl. automobil (zametač) v ceně 13000000,- dostali jsme na tuto cenu zál. fakturu a část (20%) hradí firma a zbytek ČSOB - jde o vyřízený úvěr na 2 roky (zatím k tomu nemám papíry), ale prý bude kupní smlouva na s.r.o. a v TP bude ČSOB doku se to nesplatí. Není to ale leasing....prý se jedná o zajišťovací převod vlastnického práva, tak se chci zeptat, jestli můžu účetně postupovat zcela normálně jako při koupi os. auta a úvěru na 2 roky (v TP jsme byli, ale vždycky my), tak co se týče odpisů a zařazení jestli je něco jinak....děkuji viksa