Marná investice

• (neregistrovaný)

7. 11. 2012 13:00

dobrý den,
    co si lze v účetnictví, představit pod pojmem - marná investice?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2012 13:16

Crt (neregistrovaný)

Re: Marná investice
      No, "marná" investice bude zřejmě ta, která už je od prvopočátku odsouzena k tomu, aby nebyla dokončena...:o))...ale správnější účetní termín je "zmařená" investice...to je když vlivem vnějších okolností dojdete k závěru, že vámi zahájenou investici (s nejakými již zaúčtovanými náklady - na účtu 04) již nemá smysl dokončit a odepíšete ji na vrub nákladů...ale před kontrolou z FÚ musíte toto účtování obhájit...tzn.že ty vnější vlivy opravdu existují...

• 7. 11. 2012 13:26

začátečnice 11 (neregistrovaný)

A pokud jsme letos uvažovali o dotaci z EU. Našli jsem si i firmu, která by to za nás vyřizovala, podepsali Smlouvu o poskytování konzultací a zpracování Žádosti o dotační pomoc z EU, zaplatili i první splátku, kterou jsem zaúčtovala rovnou do nákladů. Jenže z důvodu vážné nemoci jednatele, vlastníka s.r.o. došlo nyní ke zrušení smlouvy, o dotaci žádat nebudeme. A ta firma, která nám ty dotace zařizovala nám teď účtuje odstupné dle Smlouvy.....
      To odstupné jim skutečně náleží. Tak kam mám teď zaúčtovat to odstupné, jsou to daňové náklady?

• 7. 11. 2012 13:26

Katka2 (neregistrovaný)

Nemusí být od prvopočátku. Třeba zúčastníte se konkurzu s vidinou získání zakázky, něco vás to stojí, ale nevyhrajete. Nebo si necháte udělat projekt a pak to nerealizujete.

• 7. 11. 2012 14:45

anonymm (neregistrovaný)

Pokud to máte podloženo smlouvou, tak to můžete dát daňově, není důvod to neobhájit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).