Re: Marná investice
No, "marná" investice bude zřejmě ta, která už je od prvopočátku odsouzena k tomu, aby nebyla dokončena...:o))...ale správnější účetní termín je "zmařená" investice...to je když vlivem vnějších okolností dojdete k závěru, že vámi zahájenou investici (s nejakými již zaúčtovanými náklady - na účtu 04) již nemá smysl dokončit a odepíšete ji na vrub nákladů...ale před kontrolou z FÚ musíte toto účtování obhájit...tzn.že ty vnější vlivy opravdu existují...
A pokud jsme letos uvažovali o dotaci z EU. Našli jsem si i firmu, která by to za nás vyřizovala, podepsali Smlouvu o poskytování konzultací a zpracování Žádosti o dotační pomoc z EU, zaplatili i první splátku, kterou jsem zaúčtovala rovnou do nákladů. Jenže z důvodu vážné nemoci jednatele, vlastníka s.r.o. došlo nyní ke zrušení smlouvy, o dotaci žádat nebudeme. A ta firma, která nám ty dotace zařizovala nám teď účtuje odstupné dle Smlouvy.....
To odstupné jim skutečně náleží. Tak kam mám teď zaúčtovat to odstupné, jsou to daňové náklady?
Nemusí být od prvopočátku. Třeba zúčastníte se konkurzu s vidinou získání zakázky, něco vás to stojí, ale nevyhrajete. Nebo si necháte udělat projekt a pak to nerealizujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 11. 2012 13:00
dobrý den,
co si lze v účetnictví, představit pod pojmem - marná investice?
Děkuji