Re: sleva na dítě-neobvyklá situace
Ano, takto mi to tvrdí. Manželce je 37 let a přítelkyni 21 let.Je to divné, ale je to tak. Je již jednou rozvedený a má již 2 děti z předešlého vztahu.Nicméně-v rodných listech dětí na které uplatňuje slevu je opravdu uveden jako otec.Myslím si, že ale pokud splňuje podmínky - může si slevu uplatnit... a váš názor..:-) Moc díky
také se pozastavuji nad tím, že bydlí všichni pohromadě
jakýpak je asi vztah mezi jeho zákonitou manželkou a jeho milenkou? Tak s takovýmto případem jsem se ještě nesetkala a bylo by podivné, kdyby si uplatnil daň. zvýhodnění i na dítě, které má s přítelkyní. Tento případ bych řešila s FÚ (písemně). Jak je vidět, tak se asi vzhlédli v rodině Ratha, ten má také oficiální manželku a milenku, ale asi společně nebydlí.
Taky si takové bydlení neumím představit. Důležité ale je, aby měl společnou domácnost se všemi těmi dětmi. Pokud máte ta potvrzení i prohlášení, že jejich matky děti neuplatňují a on prohlašuje, že s dětmi má společnou domácnost, pak je může uplatňovat. Jen ho upozorněte, že uvádění té společné domácnosti platí i v případě žádosti o přídavky.
Na dítě, které má s družkou má nárok na daňové zvýhodnění v případě, že je zapsán v rodném listě dítěte jako otec a nebylo matce soudně svěřeno dítě do péče, tzn. nemá platit na toto dítě výživné.
Na děti, které má s manželkou má taky nárok na daňové zvýhodnění. Na děti z předešlého manželství nárok nebude, pokud mu nebyly svěřeny do péče.
Je to neobvyklé, ale vychází mi nárok na daňové zvýhodnění na 3 děti.
U exekuce budete do vyživovaných osob počítat tyto 3 děti a manželku, takže celkem 4 osoby.
já nevím, ale je vůbec možné,aby v naší republice mohl oficiálně mít manželku a ještě k tomu mít oficiálně družku? To je podobné jako by byl současně 2x ženatý. Asi se se stává, že má bokem nějakou ženu, se kterou má dítě (a manželka třeba o tom ani nemusí vědět), ale že by všichni žili ve spol. domácnosti.. To už je nad moje chápání.
>>>>>Prosím o radu, zda můžu poskytnout slevu na dítě:
>>>>>zam-nec, ženatý,2 společné děti + přítelkyně, 1
>>>>>společné dítě
>>>>>Všichni mají společnou domácnost (vč.trvalého
>>>>>bydliště),žijí pohromadě.Rodné listy jsou v
>>>>>pořádku,od
>>>>>manželky i přítelkyně mám prohlášení,že neuplatňují
>>>>>tuto
>>>>>slevu a ještě jsem si nechala podepsat čestná
>>>>>prohlášení,
>>>>>že opravdu všichni žijí ve společné domácnosti a že
>>>>>slevu uplatnňuje pouze p.XY.
>>>>>Osobně se domnívám, že slevu na všechny jeho děti
>>>>>můžu
>>>>>poskytnout.Je to sice neobvyklé, ale snad sle
>>>>>zákona.:-) Zam-nec má také exekuce-vyživavané osoby
>>>>>manželka+3
>>>>>děti, že?? Jen se chci ujistit, že to mám
>>>>>správně..Moc
>>>>>díky za reakce.
>>>>
>>Na dítě, které má s družkou má nárok na daňové
>>zvýhodnění v případě, že je zapsán v rodném listě
>>dítěte jako
>>otec a nebylo matce soudně svěřeno dítě do péče, tzn.
>>nemá platit na toto dítě výživné.
>>Na děti, které má s manželkou má taky nárok na daňové
>>zvýhodnění. Na děti z předešlého manželství nárok
>>nebude, pokud mu nebyly svěřeny do péče.
>>Je to neobvyklé, ale vychází mi nárok na daňové
já si tedy taky myslím, že to není právně možné
>>zvýhodnění na 3 děti.
>>U exekuce budete do vyživovaných osob počítat tyto 3
>>děti a manželku, takže celkem 4 osoby.
>
>já nevím, ale je vůbec možné,aby v naší republice mohl
>oficiálně mít manželku a ještě k tomu mít oficiálně
>družku? To je podobné jako by byl současně 2x ženatý.
>Asi se se stává, že má bokem nějakou ženu, se kterou má
>dítě (a manželka třeba o tom ani nemusí vědět), ale že
>by všichni žili ve spol. domácnosti.. To už je nad
>moje chápání.
Já si tedy myslím, že je to čistě jejich věc, jak společně žijí, jde zde přeci o to, zda má otec s dětmi společnou domácnost, matky na ně zvýhodnění neuplatňují a tudíž má na toto zvýhodnění nárok on. Také je důležité, jak bylo uvedeno již výše, tuto společnou domácnost uvádět i při žádostech o různé soc. dávky. To, jak se k tomu staví manželka dotyčného a podobné záležitosti, není náš problém, ale jejich.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 11. 2012 13:57
Prosím o radu, zda můžu poskytnout slevu na dítě:
zam-nec, ženatý,2 společné děti + přítelkyně, 1 společné dítě
Všichni mají společnou domácnost (vč.trvalého bydliště),žijí pohromadě.Rodné listy jsou v pořádku,od manželky i přítelkyně mám prohlášení,že neuplatňují tuto slevu a ještě jsem si nechala podepsat čestná prohlášení, že opravdu všichni žijí ve společné domácnosti a že slevu uplatnňuje pouze p.XY.
Osobně se domnívám, že slevu na všechny jeho děti můžu poskytnout.Je to sice neobvyklé, ale snad sle zákona.:-) Zam-nec má také exekuce-vyživavané osoby manželka+3 děti, že?? Jen se chci ujistit, že to mám správně..Moc díky za reakce.