Re: Převod úvěru, zůstatek na účtu 461
Prodej auta je jedna účetní operace, vyrovnání se s úvěrem je další účetní operací. Obvykle jde o převod závazku (z titulu úvěru) vůči původnímu dlužníkovi na nového dlužníka. Závazek z titulu pojistného a úroků by neměl být brán v úvahu.
Z Vašich "čísel" to vypadá na dost nevýhodnou transakci. I po zápočtu pohledávky z titulu prodeje auta tu vzniká dost významný závazek z titulu převzetí úvěru.
Tady nejde o to, co mě napadá, ale o to, co máte ve smlouvě, resp. v jiném ujednání se společností, která převzala úvěr (resp. s věřitelem). Musí k tomu něco existovat - obvykle třístranná smlouva o převzetí dluhu.
Základní dluh z 461 se převede na dluh vůči společnosti, která převzala dluh (325, 379, 479, či jiný závazkový účet).
Ano, to ano, oni přebírají zbytek úvěru - tj. zmíněný zůstatek, co máme na účtu 461, dostali splátkový kalendář a zaplatí zbytek úvěru.
Ale co já mám dělat s tím svým zůstatkem na účtu 461 ve výši 216 000,-? Můžu ho přeúčtovat na závazkový účet - např. Vámi uváděný 325, ale pak mi zůstane nevyrovnaný zase ten... Nevím proto, co s tím...
Shrnu: zbývalo uhradit na jistině (účet 461) cca 155 000,-. Zaplaceno bylo 78 000,- na základě kupní smlouvy mezi starým a novým klientem. Úvěr byl převeden na nového klienta s tím, že na něho přecházejí všechna práva a povinnosti.
Jak jsem měla prodej 78 000,- účtovat?? A zbytek na účtu 461 proti 325 - nebude uhrazeno - ve smlouvě nic není o prominutí dluhu, ale nic jiného mě nenapadá. Dohoda byla 78 000,-, takže nic víc původní majitel nechtěl. Ještě prosím o trpělivost...
Pokud dluh z titulu převodu úvěru nebude uhrazen (?), odepíše se závazek do výnosů - na základě rozhodnutí statutára.
S tímto bych ovšem nespěchala, neboť skoro každý druhý takový případ z nějakých důvodů s vypořádáním převedeného závazku nepočítá. Nejčastěji z neznalosti.
Pozor, jde o vymahatelný závazek. I když se s ním nepočítá, existuje.
Paní Leo, moc děkuji za trpělivost. A už poslední otázka:
pokud by se závazek z titulu převodu úvěru nebyl uhrazen (jak píšete a jak já na základě vyjádření jednatele předpokládám), odepíše se do výnosů - bude se jednat o daňový výnos?
Děkuji, musím se tím prokousat, nějak mi to stále není jasné, že když zbytek úvěru hradí úvěrovce na základě převodu úvěru nový klient, proč mám ten zbytek úvěru dodanit.... :-( Připadá mi to nelogické, já jsem si svůj díl úvěru zaplatila a nový klient uhradí zbytek úvěrovce... Asi jsem to ještě správně nepochopila :-(
Daňový výnos? Jaký jiný? Určitě daňový.
Když nemusím něco zaplatit (celou částku dluhu), získávám určitou výhodu. Tuto musím zdanit. Nehledě na skutečnost, že je lépe zdanit (určité procento dluhu), než zaplatit určitou částku.
Co je ta tom k nepochopení? Příklad:
Přijdu k prodejci, koupím auto:
A/ zaplatím cca 300 tis. Kč (ty vydám)
B/ zaplatím část (např. 100 tis.), zbytek za mě zaplatí úvěrová společnost (např. 200 tis.). Tj. vydám 1/3 částky oproti variantě A, ovšem mám dluh vůči úvěrové společnosti (+ úroky a související platby).
Když za mě úvěr někdo převezme, tak jen vyměním věřitele - dluh stále zůstává. Je otázkou, za jakých podmínek. Skutečnost, že auto prodám za zlomek ceny nic nemění na skutečnosti, že jsem stále nedoplatilila jeho pořizovací cenu. Jestli po mě dluh nebude nikdo vymáhat, svou "výhodu" zdaním. Jen si nesmím myslet, že nikomu nic nedlužím, když skutečnost může být jiná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 11. 2012 12:27
Dobrý den,
nevím, co se zůstatkem účtu 461 - úvěr na auto byl převeden na jinou firmu.
Fakturační cena auta 78 000,- (zůstatková cena auta uplatněna v účetnictví, auto vyřazeno, prodej zaúčtován).
Z úvěru 360 000,- bylo zaplaceno 144 000,-. Co se zbytkem úvěru? Ten bude hradit úvěrové společnosti nová firma...
Prosím, poraďte s účtováním, snad je to srozumitelné.
Díky!