Vyúčtování elektřiny

• (neregistrovaný)

8. 11. 2012 14:35

Dobrý den, prosím o radu. Dnes jsem dostala vyúčtování elektřiny za firmu. Vyúčtovací období je od 11/2011 do 10/2012. Mohu ty měsíce 11-12/2011 dát nákladově do roku 2012? Vyúčtování jsou takto už několi let. Roky před tím se to nechávalo vždy do nákladů celé. Nejsem si jistá, že je to správně. Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2012 17:33

v.e.n.d.y.

Re: vyúčtování elektřiny
      Obávám se, že to nemáte dobře. Náklady roku 2011 nelze dávat daňově do roku 2012, měla jste mít udělanou dohadnou položku v 2011 (502/389). Existuje sice možnost pravidelně se opakující a nevýznamné částky účtovat tak, jak popisujete, ale elektřina, alespoň u nás, mezi takové položky nepatřila. Šlo spíš o předplatné a podobné náklady a měli jsme to vyjmenované a ošetřené ve vnitřním předpisu. Řešila bych to nedaňově a letos bych na to v roční závěrce udělala dohad.

• 9. 11. 2012 9:17

JirkaZ (neregistrovaný)

Pokud se jedná o pravidelně se opakující částky, tak bych to moc neřešil.

Další možností do budoucna je požádat dodavatele o zúčtování k 31.12. - máte na to ze zákona nárok.

• 9. 11. 2012 9:30

anak (neregistrovaný)

http://business.center.cz/business/finance/dane/D-006.aspx
      K § 23
      K § 23 odst. 2
      1. Nevýznamné a pravidelně se opakující daňové výdaje, popř. příjmy, které podle předpisů upravujících účetnictví není nutno časově rozlišovat, se i pro účely stanovení základu daně z příjmů považují za daňové výdaje, popř. příjmy, u nichž byla dodržena věcná a časová souvislost (§ 23 odst. 1 zákona). Tento postup lze uplatnit u částek, které by se časově rozlišovaly jen mezi dvěma účetními obdobími, s tím, že
      za nevýznamné částky, kdy jejich ponecháním v nákladech či výnosech bez časového rozlišení není dotčen účel časového rozlišení a účetní jednotka tím prokazatelně nesleduje záměrné upravování výsledku hospodaření, se považuje např. předplatné novin a časopisů, nákup kalendářů, diářů na příští období,
      za pravidelně opakující se daňové výdaje, popř. příjmy, se považují pravidelně se opakující částky např. placené pojistné, které se nekryje s účetním (zdaňovacím) obdobím, úhrada za činnost auditorů a daňových poradců vztahující se k předcházejícímu účetnímu (zdaňovacímu) období.

V souladu se zásadami pro vedení účetnictví N E L Z E výše uvedený postup UPLATNIT v případech, které se řeší pomocí dohadných položek (např. platby za spotřebu elektrické energie, plynu, vody) nebo časovým rozlišením (např. přijaté a placené nájemné včetně finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci, náklady na technický rozvoj, přípravu a záběh výroby).

• 21. 11. 2012 11:16

xx (neregistrovaný)

Pani vendy,
      ted mi take přisla faktura na vyúčtování el. energie od 10/2011 do 10/2012. Mela jsem udělanou dohadnou položku v 2011 502/389. jsme v pronájmu a společnost, která je vlastníkem nemovitosti nám el. rozpočetla pro víc firem, co nás tady je. Otázka je, ze mi poslali fakturu celkovou a není rozepsáno kolik v 2011 a kolik v 2012. Pani mi říkala, at si rozpočítám na dny...., Je toto možné ? Dříve jsme vždy měli přesně rozpočtené....
      Moc děkuji za radu jak vyřešit....
      A jestě poprosím, dohad v min. roce jsem asi o 1500 kc udělala vyšší. Letos normálně zúčtuji v interních dokladech zápisem - minus 502/389 ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).