Re: Dovolená za 2012- vyčerpat?
Když si to zaměstnavatel obhájí před případnou kontrolou a hrozbou pokuty ....
Jinak ale snad jí i v příštím roce vznikne nárok na dovolenou ne ? Takže nevidím žádný důvod dovolenou převádět a vystavovat se nebezpečí tučné pokuty.
Dovolenou zaměstnavatel přece může poskytnout i v případě, že na ni nárok ještě nevznikl, např. leden, únor. Nehledě na to , že dovolená není na marodění ale k oddechu. I když bereme si ji na lehčí nemoci asi všichni, bohužel.
To teda není dobrá rada. Měla jsem zaměstnance, která 3.1. uklouzl na ledu, měl rok nemocenskou, pak mu přiznali invalidní důchod a ukončil PP. To by mě zajímalo, jak byste pak řešila dovolenou.
Takže, to že si paní chce nechat dovolenou, kdyby příští rok marodila , určitě k důvodům uvedeným v zákoníku práce nepatří. Pokuta je tato :
§ 16
Přestupky na úseku dovolené
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku na úseku dovolené tím, že poruší stanovené povinnosti vztahující se k délce dovolené za kalendářní rok, k dovolené za odpracované dny, k dodatkové dovolené nebo další dovolené, čerpání dovolené nebo určení jejího nástupu.
(2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu až do výše 200 000 Kč.
Tzn., že pokud zaměstnavatel bez důvodu uvedeného v zákoníku práce, neurčí dobu čerpání dovolené, tak se vystavuje této pokutě.
Akorát to, že je dovolená určena k oddechu - máte pravdu to už v zákoníku práce není, dříve to byla dovolená na zotavenou. Ale i tak se domnívám, že zákonodárce měl tento účel stále na mysli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 11. 2012 22:35
Dobrý den,
prosím o názory. Na čerpání letošní dovolené do konce roku.
Byla jsem na školení ( někdy v květnu 2012), kde mimo jiné zaznělo, že můžeme dovolenou převádět do dalšího roku (provozní důvody)-
S tím, že by jí měli vyčerpat do 30.6.2012.
Potíž je v tom, že někteří zaměstnanci přímo prosí, aby si mohli nechat nějakou " kdyby marodili" - dnes mi zrovna volala paní - skoro brečela, samoživitelka- dítě. má plat cca 10000, všechno platí sama a nemůže být bez peněz ( proto si chce nechat dovolenou ) kdyby byla nemocná, neměla by na byt atd.
Včera jsem četla toto
http://www.novinky.cz/kariera/283631-poradna-je-skutecne-mozne-prevadet-si-nevycerpanou-dovolenou-do-nasledujiciho-roku.html
Prosím jak to řešíte u Vás? Je možné, aby zaměstnanec sám požádal?
Dohoda je možná ?
Zaměstnavatel nic nenamítá.