Dovolená za 2012- vyčerpat?

• (neregistrovaný)

8. 11. 2012 22:35

Dobrý den,
    prosím o názory. Na čerpání letošní dovolené do konce roku.
    Byla jsem na školení ( někdy v květnu 2012), kde mimo jiné zaznělo, že můžeme dovolenou převádět do dalšího roku (provozní důvody)-
    S tím, že by jí měli vyčerpat do 30.6.2012.
    Potíž je v tom, že někteří zaměstnanci přímo prosí, aby si mohli nechat nějakou " kdyby marodili" - dnes mi zrovna volala paní - skoro brečela, samoživitelka- dítě. má plat cca 10000, všechno platí sama a nemůže být bez peněz ( proto si chce nechat dovolenou ) kdyby byla nemocná, neměla by na byt atd.

Včera jsem četla toto
    http://www.novinky.cz/kariera/283631-poradna-je-skutecne-mozne-prevadet-si-nevycerpanou-dovolenou-do-nasledujiciho-roku.html

Prosím jak to řešíte u Vás? Je možné, aby zaměstnanec sám požádal?
    Dohoda je možná ?
    Zaměstnavatel nic nenamítá.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2012 23:10

div (neregistrovaný)

Re: Dovolená za 2012- vyčerpat?
      Když si to zaměstnavatel obhájí před případnou kontrolou a hrozbou pokuty ....

Jinak ale snad jí i v příštím roce vznikne nárok na dovolenou ne ? Takže nevidím žádný důvod dovolenou převádět a vystavovat se nebezpečí tučné pokuty.
      Dovolenou zaměstnavatel přece může poskytnout i v případě, že na ni nárok ještě nevznikl, např. leden, únor. Nehledě na to , že dovolená není na marodění ale k oddechu. I když bereme si ji na lehčí nemoci asi všichni, bohužel.

• 9. 11. 2012 6:59

kopretina (neregistrovaný)

My to řešíme propsanou dovolenou. Je s tím trošku více práce, ale spokojenost je na obou stranách. V prosinci zbytek dovolené propíšeme-vyčerpání a v následném roce,až bude třeba, místo dne kdy zam.chybí, píšeme, že byl v práci.

• 9. 11. 2012 7:30

jasná (neregistrovaný)

To teda není dobrá rada. Měla jsem zaměstnance, která 3.1. uklouzl na ledu, měl rok nemocenskou, pak mu přiznali invalidní důchod a ukončil PP. To by mě zajímalo, jak byste pak řešila dovolenou.

• 9. 11. 2012 17:07

VH

Proboha proč strašíte? ZP jasně říká, že pokud jsou dány vyjmenované důvody, dovolená se čerpá do konce následujícího roku. Dívala jste se, jaké pokuty jsou vůbec uzákoněny? A kde jste sebrala, že dovolená je k oddechu?

• 9. 11. 2012 21:51

div (neregistrovaný)

Takže, to že si paní chce nechat dovolenou, kdyby příští rok marodila , určitě k důvodům uvedeným v zákoníku práce nepatří. Pokuta je tato :

§ 16
      Přestupky na úseku dovolené
      (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku na úseku dovolené tím, že poruší stanovené povinnosti vztahující se k délce dovolené za kalendářní rok, k dovolené za odpracované dny, k dodatkové dovolené nebo další dovolené, čerpání dovolené nebo určení jejího nástupu.
      (2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu až do výše 200 000 Kč.

Tzn., že pokud zaměstnavatel bez důvodu uvedeného v zákoníku práce, neurčí dobu čerpání dovolené, tak se vystavuje této pokutě.
      Akorát to, že je dovolená určena k oddechu - máte pravdu to už v zákoníku práce není, dříve to byla dovolená na zotavenou. Ale i tak se domnívám, že zákonodárce měl tento účel stále na mysli.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).