Re: DPČ, zdravotní pojištění a úřad prác
DPČ nebyla ukončena, ale stále pokračuje jako nekolidující zaměstnání při UP. Na účetní bych se ráda obrátila, ale to bych nesměla pracovat pro centralizovanou Českou poštu, která má účtárnu stovky kilometrů od pracoviště a nedomůžete se tak prakticky ničeho :(
A nemyslí to tazatelka tak, že pracuje na DPČ a přitom se zaevidovala na ÚP?
Ano, přesně tak to myslím a tak jsem to také hned na začátku napsala. DPČ stále trvá, ale jelikož se mi snížil výdělek pod 4000, zaevidovala jsem se na UP, abych nemusela odvádět ty nekřesťanské částky na zdravotním pojištění. Ale jak vidno, jsem na tom po první výplatě ještě hůř, než jsem byla. Může se zaměstnanec v tomto státě někde domoci peněz, které si vydělal?
není mi jasné, proč pracujete na DPČ, když jste vedena na ÚP
měli jste sjednat DPP, to byste při podepsaném daň. prohl. měla výdělek: co v hrubém, to v čistém
je to tím, že z DPP se nesráží SP, ZP (ZP za Vás platí stát, protože jste v evidenci na ÚP a také doba evidence na ÚP se po nějakou dobu započítává do důch.) a tím, že podepíšete daň. prohl., tak bohatě postačí sleva na popl. (ani ji celou nevyčerpáte)
tím, že máte DPČ, jste měla doložit zam-teli, že jste v kat., za kterou je plátcem ZP stát
stejně s nimi musíte komunikovat, protože musíte na ÚP předávat, kolik jste si vydělala (pokud to neuděláte, vyškrtnou Vás z evidence)
Odpovídám na váš dotaz - na DPČ pracuji jednoduše proto, že tento kolos - státní podnik - DPP neumožňuje. Jen tak mimochodem, když mi účtárna není schopna ani zavčas poslat potvrzení o hrubé mzdě pro UP, jak se toho mám prostě domáhat? To mě kvůli jedné neschopné účetní, která sedí 300 km, daleko nejdřív oberou o peníze a pak ještě vyškrtne UP z evidence? To už je vážně na provaz.
nám si nestěžujte
pošta je státní, ÚP je státní, tak to na ÚP sdělte, že Vám odmítají z pošty předat potvrzení
buďto si to ÚP vyžádá sám (což pochybuji) nebo se budete muset rozhodnout, zda si budete přidělávat starosti s dokladováním příjmů, když dělají takové problémy a nebo být jen v evidenci ÚP (pokud Vás tedy mezitím nevyšktnou, protože neplníte podmínky, tj. nedodáte včas přísl. podklady)
Tuto skutečnost jsem oznámila vedoucí, která zařizuje všechny personální věci na daném pracovišti, předala jsem potvrzení o evidenci UP a také tiskopis na potvrzení hrubé mzdy za daný měsíc pro UP. Vedoucí tyto podklady přeposlala do mzdové účtárny. Pro informaci, česká pošta má jednu centrální účtárnu, v tomto případě vzdálenou cca 300 km. Co míníte tím písemným dokladem? Že jsem snad měla cestovat přes půl republiky za tou konkrétní účetní, aby mi na papír podepsala, že jí předávám potvrzení o evidenci v UP?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 11. 2012 7:55
Dobrý den, jsem zaměstnaná na DPČ. Dne 10.10.2012 jsem se registrovala na úřadě práce. Hrubá mzda za měsíc říjen činila cca 3150 Kč. Dnes jsem zjistila, že mzdová účetní mi strhla z hrubé mzdy a odvedla zdravotní pojištění v plné výši za celý měsíc 1080 Kč. Myslela jsem si, že když jsem v evidenci UP, platí za mě zdravotní pojištění stát a já platím zdravotní pojištění pouze z té částky, kterou si vydělám. Prosím o radu, co mám teď dělat. Domůžu se někde těch peněz, které za mě účetní neprávem odvedla pojišťovně?
Děkuji.