Dovolená navíc

• (neregistrovaný)

15. 11. 2012 7:07

Jsme výrobní podnik.Naši zaměstnanci měli 20 dní dovolené + 5 jsme jim dali navíc,když splnili určitá kritéria.Ty máme uvedená ve mzdové směrnici. Můžeme (jako zaměstnavatel) přidat těch pět dní jen určité skupině lidí třeba např. jen výrobním dělnkům apod.?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2012 7:52

aaa (neregistrovaný)

Re: dovolená navíc
      myslím, že asi ne, že by to ostatní zaměstnanci mohli považovat za diskriminaci.

• 15. 11. 2012 7:59

jasná (neregistrovaný)

Prosíme Páju.
      Já mám v hlavě, že jsem někde četla, že zaměstnavatel nemusí všem zaměstnancům dát dovolenou nad zákonem stanovených 20 dnů. Pokud by bylo ve vnitřních předpisech ošetřeno, že 5 dnů navíc náleží pouze některým profesím, pak by to mohlo být. Ale nevím, kde jsem to četla a jestli to je pravda, protože i v odborných časopisech nebývají vždy správné informace.
      Počkejte ještě, snad se ozve Pája, ten je na danou problematiku odborník, dovolila jsem si ho ve vašem příspěvku oslovit.

• 15. 11. 2012 8:32

VH

Re: Prosíme Páju.
      Zaměstnavatel může v délce dovolené mezi jednotlivými zaměstnanci a jejich skupinami diferencovat, kritéria, která zvolí, by neměla mít diskriminační povahu (ten se líbí, ten nikoliv).Jedná se o odchylku od právní úpravy, která je možná nejenom v KS, vnitřním předpisu, ale také v individuálním smluvním ujednání uzavřeném se zaměstnancem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).