Re: sklenářství-rozdíl ve skladě
Dekuji. To bude ale problem, snazim se o to uz asi 3 roky. Pry by je to strasne zdrzovalo ... Fakt nevim, co s tim. Odpadu maji hodne, to je jasny. A ty technolog.ubytky se zjistuji % k 601xxx (ve kterych je i prace)? Jestli to tak je, tak mi to vloni delalo asi 5,5%. Ale nedokazu posoudit, jestli je to moc nebo ne.
Ano. Souhlasím s w.e.n.d.y Je na to i judikát 1Afs51/2009-67.
Od r. 2010 je úbytek (manko a škoda účtovaná na 549) zboží a materiálu na skladě zdanitelným plněním, tzn. musí se odvést DPH. Výjimka: zboží, materiál uhrazen - škoda je dána k úhradě zaměstnanci, jde o škodní událost - nahlášeno pojišťovně, odcizení - nahlášeno policii.
Ano, tazatelka to dělá asi tím nejhorším (a nejdražším) možným způsobem.
Napadá mne několik řešení :
1. změnit měrnou jednotku skladových položek z m2 na ks. Při výdeji ze skladu se pak vydá do spotřeby celá tabule, odpadové sklo bude odpadem vzniklým při výrobě.
2. stanovit tzv. technologicky nutné ztráty -již popsáno výše
3. využít možnosti likvidace zásob - ve smyslu par. 24/2/zg ZDP.
Ve všech těchto případech bude odpadové sklo daňově uznatelným nákladem a bez povinnosti odvést DPH.
Asi nejjednodušší by bylo postupovat dle 3. možnosti - tj. vystavit zpětně likvidační protokoly - přesně dle textu zákona a pokusit se získat potvrzení od firmy, která skleněný odpad likvidovala.
Pokud se to podaří, máte ošetřeno DPH.
Z hlediska daně z příjmu - pokud je částka významnější, je možné podat i dodatečné přiznání za minulé roky a snížit tak daňovou povinnost.
Dle mého názoru to ale vypadá trochu podezřele a osobně bych dodatečné nepodával. Ostatně není zákonná povinnost daňově uznatelné náklady skutečně uplatnit v daňovém přiznání, takže vždy můžete případné kontrole říci, že jste se spletla ve svůj neprospěch. Rozhdnout se ovšem musíte sama.
>>>Ano, tazatelka to dělá asi tím nejhorším (a
>>>nejdražším) možným způsobem.
>>>
>>>Napadá mne několik řešení :
>>>
>>>1. změnit měrnou jednotku skladových položek z m2 na
>>>ks. Při výdeji ze skladu se pak vydá do spotřeby celá
>>>tabule, odpadové sklo bude odpadem vzniklým při
>>>výrobě.
>>>
>>>2. stanovit tzv. technologicky nutné ztráty -již
>>>popsáno výše
>>>
>>>3. využít možnosti likvidace zásob - ve smyslu par.
>>>24/2/zg ZDP.
>>>
>>>Ve všech těchto případech bude odpadové sklo daňově
>>>uznatelným nákladem a bez povinnosti odvést DPH.
>>>
>>>
>>Tak to moc dekuji za napad reseni. Navrhnu to ve
>>firme. A nemel byste nejaky tip, jak opravit (aspon
>>castecne) ty min.roky?
>
>Asi nejjednodušší by bylo postupovat dle 3. možnosti -
>tj. vystavit zpětně likvidační protokoly - přesně dle
>textu zákona a pokusit se získat potvrzení od firmy,
>která skleněný odpad likvidovala.
>
>Pokud se to podaří, máte ošetřeno DPH.
>
>Z hlediska daně z příjmu - pokud je částka
>významnější, je možné podat i dodatečné přiznání za minulé roky a
>snížit tak daňovou povinnost.
>Dle mého názoru to ale vypadá trochu podezřele a
>osobně bych dodatečné nepodával. Ostatně není zákonná
>povinnost daňově uznatelné náklady skutečně uplatnit v
>daňovém přiznání, takže vždy můžete případné kontrole
>říci, že jste se spletla ve svůj neprospěch. Rozhdnout se
>ovšem musíte sama.
>
>
>Dobry den,
jeste se zeptam, bylo by resenim sledovat treba jen to, co se skutecne rozbije a chybejici zbytek by se povazoval za odrezy. protokoly o vyvezenem odpadu si myslim, ze by nebyl problem od prepravce ziskat.
Dekuji
>
Lze to samozřejmě takto dělat, ale určitě se vyhněte pojmu "chybějící zbytek", který by mohl být považován za skladové manko.
Jiná věc je, jak toto evidovat a průběžné odepisovat tak, aby to nebylo administrativně náročné. Proto jsem preferoval spíš onen likvidační protokol.
Omlouvám se za opožděnou odpověd - málem jsem zapomněl, i to se v mém věku stává.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 11. 2012 11:32
Dobry den,
mohu povazovat rozdil ve sklade skla (jedna se o sklenarstvi) za technologicke ubytky nebo to musim mit nejak podlozene? Nemuzu majitele donutit, aby evidovali, kolik skla vyhazuji do kontejneru (odrezy, prasknuti tabuli atd.). Zatim jsem to davala z opatrnostnich duvodu nedanove, ale neodvadela jsem z toho DPH. Snazim se porad najit nejaky zpusob, jak to mit v danovych nakladech.
Dekuji