Re: vrácené dph - §44
Nene, pophledávky zůstanou nedotčeny, budete vrácené DPH účtovat proti výnosům 221/648, popř. já jsme to protáhla přes DPH účty 343 - s analytikou na tyto vratky.
Takže pohledávky zůstanou v nezměněné podobě, a kdyby jste dostali něco z nich uhrazené, budete FU podobným způsobem to DPH zase vracet.
moc děkuji za komentáře, jen nevím zda jsem to dobře pochopila, my vedeme DE, takže to pro nás bude daňový příjem, který mi zvýší základ daně?
když jsme podali přiznání k dph za III.Q., tak jsme zaplatili o tu vratku méně, takže v mém případě to bude příjem bez pohybu peněz?
děkuji za trpělivost
dala bych to asi přes interní doklady jako příjem zvyšující základ daně. nebo by se v bance dalo účtovat např. zaplatila jste DPH 20000, v tom vratka 3000. Dalo by se to účtovat jako zdanitelný příjem 3000 a nedaňový výdej(platba DPH) 23000.
Každopádně tu vratku musíte zdanit.
aha, takže musím zdanit, tomu rozumím, jen nevím proč?
když mi někdo zaplatí fakturu, tak se mi to rozdělí na základ - ten je daňově uznatelný a na dph a to je nedaňové
já jsem si celou dobu myslela, že v případě, že bychom od soudu dostali něco zaplaceno, tak by to bylo jen do výše základu z té faktury
takže když nastane případ, že faktura je na celkovou částku 12 tis, včetně dph, tuto částku mi soud po skončení řízení pošle a já jsem si v minulosti zažádala o vrácení dph, tedy 2000, a teď dostanu celých 12000, tak ty 2 tis vrátím FÚ a 10 000 mi zvýší základ daně z příjmu
pochopila jsem to správně?
jenže pravděpodobnější je, že pokud soud něco vrátí tak to bude např. polovina z fakturované částky, tedy 6000, a z toho já nejprve odvedu 2000 dph a 4000 si nechám na zaplacení? nebo v jakém pořadí se toto umořuje?
když teď přijmete DPH 2000, je to zdanitelný příjem, kdyby jste ho vraceli, bude to daňový náklad.
Pokud vám uhradí jen část pohledávky, DPH budete vracet jen z této části, viz níže:
zkuste tady:
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/DANE_DPH_od_01042011_Oprava_vyse_dane_u_pohledavek_za_dluzniky_v_insolvencnim_rizeni.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 11. 2012 12:17
ve III.Q.2012 jsme žádali o vrácení dph za dlužníka v insolvenci, splnili jsme všechny podmínky pro vrácení a teď dumám, jak toto řešit v evidenci nezaplacených faktur,
udělám částečnou úhradu faktury( tedy jako že bylo zaplaceno dph), bylo by to bez pohybu peněz a v pohledávkách mi zůstane pouze základ daně a to budu čekat dokud nerozhodne soud, kolik a jestli nám bude něco zaplaceno?