Re: Nerozdělený zisk a neuhrazená ztráta
Co do toho zápisu? Název s.r.o., adresa, IČ, název Valná hromada a do textu datum konání třeba dnes? a čas? Co se tam ještě píše, že valná hromada rozhodla o rozdělení nerozděleného zisku a ztráty z minulých let takto: z neroz. zisku se ve výši 200 tis. uhradí ztráta z předchozích let, zaúčtována na účtě 429, a to ve výši 200 tis. Kč? A pak že zbytek neroz. zisku se rozdělí mezi společníky nebo radši nechat na účtě 428? Teď jsem se totiž předběžně dívala a k 30.9. vykazují zase ztrátu. Co myslíte? Děkuji za trpělivost a rady :-)
a zisk nerozdělí.
>>>Mám to
>>>teda nechat na účtech 428 a 429, nebo se mám se
>>>společníky domluvit na té valné hromadě a navrhnout
>>>jim, aby
>>>ziskem z účtu 428 pokryli celou ztrátu z účtu 429 a
>>>ze
>>>zbytku, cca 200 tis. pak co? Nechat na účtu 428 nebo
>>>navrhnout, aby si rozdělili mezi sebe jako podíl ze
>>>zisku? Děkuji všem za rady. Jsem to přebrala a
>>>začínám.
>>>Nemám s tím zkušenosti. Děkuji.
>>Valná hromada měla již dávno rozhodnout, co se
>>ztrátou a ziskem z minulých období. Ale znám to,
>>připravte
>>zápis tak, jak ho potřebujete a navrhněte
>>společníkům,
>>aby jednali:-))) Bez zápisu nemůžete zaúčtovat ztrátu
>>proti zisku.
>
>Co do toho zápisu? Název s.r.o., adresa, IČ, název
>Valná hromada a do textu datum konání třeba dnes? a čas?
>Co se tam ještě píše, že valná hromada rozhodla o
>rozdělení nerozděleného zisku a ztráty z minulých let
>takto: z neroz. zisku se ve výši 200 tis. uhradí ztráta z
>předchozích let, zaúčtována na účtě 429, a to ve výši
>200 tis. Kč? A pak že zbytek neroz. zisku se rozdělí
>mezi společníky nebo radši nechat na účtě 428? Teď jsem
>se totiž předběžně dívala a k 30.9. vykazují zase
>ztrátu. Co myslíte? Děkuji za trpělivost a rady :-)
Když už si zisk nerozdělili hned po účetní závěrce, nechala bych ho do příštího roku jako nerozdělený na 428. Ale jde vždy o rozhodnutí společníků, sama účetní nemůže provádět tyto operace:-)) Také jak píšete v původním dotazu, příděly do rezervních fondů by měly být podloženy Zápisem z valné hromady. Zkuste poprosit pana "paju" o vzor zápisu, já jsem doma a tady žádný nemám. Přeji hezký den.
Nechám to tedy na účtě 428 a uvidíme, co bude. Kdyžtak jim příští rok navrhnu, ať svolají valnou hromadu a projednají si to. Vím, že sama to udělat nemůžu, ale víte, jak to chodí, když jim to vyloženě neřeknete, neví ani, že to mají dělat :-) rezervní fond jsem zaúčtovala na základě společenské smlouvy, tam o tom mají psané, tak doufám, že je to dobře.
Opatření čj. 281/89 759/2001
Příloha č. 2
Postupy účtování pro podnikatele
Účtová třída 4 - Kapitálové účty a dlouhodobé závazky
Čl. II Vlastní kapitál
(12) Účet 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení je určen k rozdělení účetního zisku, resp. vypořádání účetní ztráty podle pravidel stanovených obchodním zákoníkem, popř. jiným předpisem, rozhodnutím orgánů účetní jednotky či podle rozhodnutí individuálního podnikatele. Na vrub účtu 431 se účtují i tantiémy a dividendy k výplatě podle příslušných rozhodnutí o rozdělení zisku v případech, kdy se na uvedené tituly netvoří zvláštní fondy ze zisku. Tento účet nesmí mít k okamžiku uzavření účetních knih zůstatek. Pokud k okamžiku uzavření účetních knih není rozhodnuto o použití výsledku hospodaření, převede se zůstatek tohoto účtu ve prospěch účtu 428 - Nerozdělený zisk minulých let, popřípadě na vrub účtu 429 -Neuhrazená ztráta minulých let.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
21. 11. 2012 12:02
Dobrý den, prosím o radu. S.r.o. měla poprvé v r. 2010 zisk, z toho v r. 2011 vytvořila zákonný rezervní fond ve výši 10 % ze zisku. V roce 2011 byl opět zisk. V r. 2012 doplnila zákonný rezervní fond do výše 10 % základního jmění, tj. do 20.000,- Kč (ZJ=200.000,- Kč), zisk byl dost velký, takže ještě pořád zůstal nějaký. Zaúčtovala jsem ho na účet 428, kde mám už zisk z r. 2010. Do r. 2009 ale společnost byla ve ztrátě, na účtu 429 máme cca 200 tis., na účtu 428 cca 419 tis. Mám to tak nechat? Valnou hromadu ještě s.r.o. žádno nemělo a myslím, že když jim neřeknu, aby si ji udělali (no, spíš bych musela napsat celý zápis, kde by bylo o rozdělení zisku), sami ji neudělají a zisk nerozdělí. Mám to teda nechat na účtech 428 a 429, nebo se mám se společníky domluvit na té valné hromadě a navrhnout jim, aby ziskem z účtu 428 pokryli celou ztrátu z účtu 429 a ze zbytku, cca 200 tis. pak co? Nechat na účtu 428 nebo navrhnout, aby si rozdělili mezi sebe jako podíl ze zisku? Děkuji všem za rady. Jsem to přebrala a začínám. Nemám s tím zkušenosti. Děkuji.