Pronájem automobilu OSVČ

• (neregistrovaný)

22. 11. 2012 7:30

Dobrý den, potřebuji poradit s pronájmem vozidla. Mám v plánu pronajímat svůj osobní automobil svému příteli, který je OSVČ. Do jaké maximální výše lze vyčíslit částku za pronájem vozidla tak, abych nemusela odvádět daň z příjmu za pronájem (pokud to vůbec lze - někde jsem se dočetla, že ano, a to do výše 6000,-- za rok) - jsem zaměstnaná a roční zúčtování daně za mě vystavuje zaměstnavatel. Dále bych se chtěla informovat, zda je možné, abych havarijní pojištění a povinné ručení automobilu nechala přepsat na svého přítele, který by si tyto výdaje mohl dát do nákladů, stejně jako výdaje za pronájem vozu, mimořádné výdaje za opravu a údržbu vozidla (bude uplatňovat paušální výdaje). S tím je spojená má další otázka - přítel bude používat vozidlo výhradně ke svým podnikatelským účelům - může tedy uplatňovat paušální výdaje ve výši 5.000,--/měs., že ano? Vyplacení smluvní částky za pronájem lze pak dokumentovat výdajovým pokladním dokladem na základě smlouvy, kterou spolu sepíšeme? Mockrát Vám děkuji za zodpovězení mých dotazů.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).