Re: Zvláštní příjemce důchodu a exekutor
Informace o jménech a adresách rodinných příslušníků se exekutor dozví z evidence obyvatel. Exekutor může přikázat třetím osobám, kterým chodí dlužníkovy peníze (od ČSSZ se dozví příjemce a od banky historii vašeho bankúčtu), aby mu je vydali a příp. bonzovat na berňák, že třetí osoby mají příjem podléhající dani z příjmů.
Pravdu má úřad i televize - přímo na váš účet exekutor nesáhne, ale když peníze nevydáte, sama časem budete čelit exekuci. Přečtěte si § 312 a násl. OSŘ:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/osr/cast6h3.aspx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 11. 2012 12:10
Dobrý den, jako dcera řeším jeden obrovský problém s matkou. Jelikož matka nadělala dluhy, kde hrozí exekuce, poradili mi na úřadu, abych si zažádala o ustanovení zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění mé matky, kdy příjemcem této dávky budu já. Že exekutoři ji můžou obstavit účet, kde ji zatím dávka chodí a tím ji ochráníme před úplnou ztrátou financí v případě exekuce. Já mám však takové obavy, že tím akorát exekutor zjistí, že jsem její dcera a příjde se domáhat exekuce díky tomuto ustanovení ke mně. Matka u mě nebydlí, má trvalé bydliště jinde. Dávky bych sice přebírala, ale všechny peníze bych předávala matce. Můžete mi, prosím, někdo poradit, zda má exekutor v takovém případě nárok vymáhat něco na mně? Na úřadě tvrdí, že ne, ale případy z televize svědčí úplně o něčem jiném. Děkuji za odpověď.