Re: Platba zálohy 2012, doplatek DPH 201
Můj skromný názor je, že to dodavatel spočítal správně. DÚZP je dnem platby a ta pro něho nastala až 2.1.2013. On nemůže tušit, kdy platba odešla z vašeho účtu a ani ho to nezajímá. S morální stránkou to nemá co do činění, dodavatel dodal, co měl dodat. To, že stát mezitím změnil podmínky, mohl v listopadu předvídat, ale ještě nebylo zřejmé, kterým směrem se změní... Software správně spočítal rozdíl a osobně bych spíš považoval ze nemorální doplatek nezaplatit.
Od 1.1.2013 už asi platí, že daňovým dokladem je již zálohová faktura a DÚZP je den jejího vystavení (ještě to musím nastudovat) a v takovém případě rozdíl už nemůže vzniknout.
Tak samozřejmě - vše je zaplaceno - to s tou morálkou bylo spíše o tom, že když má firma tučné zisky za každého klienta každoročně a zcela pravidelně ve výši tisíců krát počet klientů, že já na jejich místě bych neúčtoval takové "mikročástky", ale dotyčné faktury "doplatil" interně převodem do ztrát. Protože jinak i bankovní poplatky jsou vyšší než ona "částka" ...
Ale to nebylo jádro dotazu...:-)
Ono nejde o mikročástky, ale o to, že fakturu vystavit museli, tak proč by na ní měli automaticky něco slevovat. A že by 30,- bylo méně, než bankovní poplatky, se mi nezdá (asi jsem zhýčkaný Fio bankou).
BTW, potřebujete každoročně platit tisíce za licence? Já žiju z licencí nakoupených před léty a jsem spokojený. Pokud je to ovšem software, který musí reagovat na změny legislativy, tak řešení není tak snadné.
Přesně o to jde: samozřejmě nemyslím poplatek za pořízení SW, ale poplatky za roční licenční podporu, co účtují všechny firmy, vyrábějící a udržující ekonomický software. Ani se jim nedivím, protože jako IT člověk vím, že udržovat software aktuální i vůči debilně a nečekaně se měnící legislativě není sranda. Teď například se do poslední chvíle nevědělo, jestli bude 17.5% DPH atd.
A tak tyhle poplatky raději platím, protože musím dělat něco jiného, než abych čekal, až se "inteligenti" v parlamentu vyspí a něco vyplodí a pak si sám ručně na poslední chvíli zpracovával nějaké odpovídající SW úpravy :-) Jen jsem si říkal, že když jsem zaplatil cca 3500 Kč a pak se náhodně změnilo o 1% DPH, že firma mohla říct : "... pochopitelně Vám - našim stálým dlouholetým klientům - už nic nebudeme účtovat ..."
Nestalo se ... tak toliko jen na vysvětlení ...
Jinak OK a děkuji za reakce a přeju pěkný den :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 1. 2013 11:11
Dobrý den,
dostal jsem (cca v listopadu 2012) zálohovou fakturu na licenční služby dodavatele software pro rok 2013. pro nemoc jsem ji zaplatil
až k datu 31.12.2012 (platba ten den odešla z mého účtu).
Dodavatel vystavil 8.1.2013 fakturu, kde uvedl DUZP 2.1.2013 a protože změnou DPH 20 -> 21% vznikl nedoplatek 30,- Kč (!!!),
mám uhradit těch směšných 30,- Kč.
a) technický dotaz - mají DUZP dobře dnem přijetí mé platby k 2.1.2013 nebo měli mít DUZP 31.12.2012 (den, kdy jsem to já zaplatil) ?
b) jiná je asi morální stránka věci, protože účtovat 30,- Kč nedělá ani finanční úřad (částka menší než 100,-)
Jak je to správně s tím DUZP ? Děkuji :-)