Re: prosím o názor-práce v zahraničí
1. zjistěte nejprve, kde a za jaké období je hlášen k "příslušnosti" k sociálnímu zabezpečení v rámci EU
2. podívejte se do smlouvy o zamezení dvojího zdanění, jak je řešen tento konkretní příjem v rámci dvojího zdanění
3. zjistěte, kde je rezidentem
4. pak teprve můžete zjistit, jakým způsobem bude u nás zdaněn a jakou metodou
5. případně, ať požádá FÚ o vystavení potvrzení o daňovém domicilu
Jde o práci v Rakousku, sociálně pojištěn od počátku výkonu zaměstanání, t.j.od 2.5.2012 dosud (do 30.4.2012 zaměstnán zde v Česku), dle pracovní smlouvy, nazvané "volná pracovní smlouva" nedaněno, povinnost zaměstnance. Jeví se mi to jako naše dohoda o provedení práce, jen se sociálním pojištěním.
Že se vám to jeví, neznamená, že to tak je.
Postupujte podle návodu.
Jinak to zdaníte a zpracujete špatně.
Zejména dejte pozor, zda je nebo není rezidentem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2013 6:52
Obrátil se na mě klient se zpracováním daňového přiznání. Pracuje v Rakousku na základě "smlouvy o volném pracovním poměru". Dle smlouvy je sociálně pojištěn, z výpaty je mu strháváno sociální pojištění. Přijem není daněn a dle mého není placeno ani zdravotní pojištění. Domnívám se, že by měl zdanit zde daňovým přiznáním jako zaměstnanec a měl by si platit sociální a zdravotní v Česku jako samoplátce. ŽL nemá. Je můj názor správný? §7 nelze, protože nejde o nahodilý příjem, tudíž žádné náklady. V zahraničí byl půl roku, půl roku pracoval v Česku.Děkuji za názory.