Re: prosím o názor-práce v zahraničí
1. zjistěte nejprve, kde a za jaké období je hlášen k "příslušnosti" k sociálnímu zabezpečení v rámci EU
2. podívejte se do smlouvy o zamezení dvojího zdanění, jak je řešen tento konkretní příjem v rámci dvojího zdanění
3. zjistěte, kde je rezidentem
4. pak teprve můžete zjistit, jakým způsobem bude u nás zdaněn a jakou metodou
5. případně, ať požádá FÚ o vystavení potvrzení o daňovém domicilu
Jde o práci v Rakousku, sociálně pojištěn od počátku výkonu zaměstanání, t.j.od 2.5.2012 dosud (do 30.4.2012 zaměstnán zde v Česku), dle pracovní smlouvy, nazvané "volná pracovní smlouva" nedaněno, povinnost zaměstnance. Jeví se mi to jako naše dohoda o provedení práce, jen se sociálním pojištěním.
Že se vám to jeví, neznamená, že to tak je.
Postupujte podle návodu.
Jinak to zdaníte a zpracujete špatně.
Zejména dejte pozor, zda je nebo není rezidentem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Levné nákupy z Číny končí. Od července platí nové clo na všechny malé zásilky
Žena okamžitě přišla o dávky kvůli cizí chybě v platbě výživného
Tisíce seniorů to netuší. Letos jim propadne řidičák
Vibe coding: Proč vám tahle dovednost zachrání místo u stolu nebo vás posadí do čela
Doplňující údaje zaměstnavatele pro JMHZ – podrobný manuál
Maximální ceny pohonných hmot na víkend vzrostou, určilo ministerstvo
21. 1. 2013 6:52
Obrátil se na mě klient se zpracováním daňového přiznání. Pracuje v Rakousku na základě "smlouvy o volném pracovním poměru". Dle smlouvy je sociálně pojištěn, z výpaty je mu strháváno sociální pojištění. Přijem není daněn a dle mého není placeno ani zdravotní pojištění. Domnívám se, že by měl zdanit zde daňovým přiznáním jako zaměstnanec a měl by si platit sociální a zdravotní v Česku jako samoplátce. ŽL nemá. Je můj názor správný? §7 nelze, protože nejde o nahodilý příjem, tudíž žádné náklady. V zahraničí byl půl roku, půl roku pracoval v Česku.Děkuji za názory.