Re: faktura do EU
- fa je za dopravu, píšu uvedenou formulaci a právě nevím jestli něco jiného ještě k tomu
a já myslel, že když dodávám zboží do EU, tak to nemá s PDP nic společného, jedná se o osvobození del §64 a uplatňuji na to §29, odst. 2 písm a) odkaz na příslušné ustanovení tohoto zákona, ustanovení předpisu Evropské unie nebo jiný údaj uvádějící, že plnění je od daně osvobozeno, je-li plnění osvobozeno od daně
Re: Pro JanuN - faktura do EU
No já si to právě myslím taky, protože v zákoně je napsáno:
Daňový doklad musí obsahovat rovněž tyto údaje: a) odkaz na příslušné ustanovení tohoto zákona, ustanovení předpisu Evropské unie nebo jiný údaj uvádějící, že plnění je od daně osvobozeno, je-li plnění osvobozeno od daně...
Už tomu asi nerozumím :-(
Re: Pro JanuN - faktura do EU
Při dodání zboží do EU se nic nemění - uvedete odkaz na §64.
(viz §29/2a)
Pouze v případech, kdy je příjemce plnění povinen přiznat daň, se uvádí "daň odvede zákazník" (viz §29/2c). To znamená nejčastěji služby, a přenesená daňová povinnost.
Více nalezntete v §29 odst. 2
ve směrnici EU 2010/45 se uvádí
je-li osobou povinnou odvést daň pořizovatel nebo příjemce, poznámka „daň odvede zákazník“;“;
co se podle Vás myslí tím pořizovatelem? myslím, že pořizovatelem je ten, komu se zboží dodává a příjemce ten, který přijímá službu, takže věta daň odvede zákazník by měla být i u dodání zboží do EU
Já nesouhlasím, s tvrzením, že u dodání u do Eu musí být uvedeno "daň odvede zákazník". Samozřejmě, pokud to napíšete, tak se podle mně nic nestane, ale z §29 to nevyplývá. Myslím si, že to souvisí s místem plnění. Místo plnění v případě dodání do EU je v ČR a plnění je osvobozeno v ČR od DPH, v případě např. služeb do EU je místo plnění v místě, kde sídlí odběratel = je tento odběratel osobou poviennou přiznat daň, tj. proto zde se uvádí "daň odvede zákazník".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 1. 2013 12:40
dobrý den,prosím o radu
- vystavená fa za dopravu do EU. Ověřené DIČ, fa bez DPH.
prosím o radu, co psát na fa od 1.1.2013
- na fa uvádím formulaci "daň odvede zákazník"
- uvádí se odkaz na nějaké paragrafy?
moc děkuji za radu