Re: Prodloužení mateřské dovolené
Dobrý den, nejdříve bych došla za zaměstnavatelem a domluvila se s ním , zda bude na Vás ještě třeba rok čekat. To přesto nemění nic na tom, že se dá zajít na sociálku a tam si změnit mateřskou ze 3 na 4 letou variantu a tím nebudete platit ani sociální ani zdravotní, pouze Vám přepočítají co Vám zbývá a budou Vám zbytek vyplácet do 4 let dítěte. POkud tedy víte už nyní, že určitě nenastoupíte, tak to změňte. Asi ale přijdete o část peněz, které byste měla za 3 letou variantu po starém. Nebo doběhnout 3 roky ,vybrat starou mateřskou a nahlásit se potom na pracovní úřad a zůstat s malým doma. A nebo je 3 možnost.. doběhnout 3 roky a zůstat doma jako opatrovník, nic nedostanete, ale můžete se zkusit optat na zdravotní pojištovně, myslím, že můžete být až do 7 let dítěte doma, a budou Vám platit zdravotní a sociální ze zákona platit nemusíte..
Re: Prodloužení mateřské dovolené
Zaměstnavatele můžete požádat o neplacené volno. Nemusí vám vyhovět, rodičovská dovolená je jen do 3 let věku dítěte.
Na zdravotní pojišťovně si nahlásíte celodenní péči o dítě do 7 let a bude za vás plátcem ZP stát.
Sociální pojištění se platí jenom z příjmu, na OSSZ nic hlásit nemusíte.
Jestli budete mít nárok na nějaké sociální dávky záleží na příjmech celé domácnosti. Můžet zkusit požádat např. o příspěvek na bydlení. To je dávka státní sociální podpory, požádáte tam, co jste žádala o rodičovský příspěvek a přídavky na děti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 1. 2013 8:30
Dobrý den,
mám na Vás prosbu. Mému synovi budou v srpnu 2013 3 roky, já bych se měla vrátit zpět do zaměstnání, ale bohužel nastal problém v tom, že dle dětské psycholožky nebude asi možné, aby syn začal hodit do mateřské školky - bude nezvladatelný, stále nemluví, nevyzrálost. Prý by to bylo mučení pro něj, pro nás, pro školku.
Problém spočívá v tom, zda mohu ještě zaměstnavatele požádat o prodloužení mateřské do 4 let věku dítěte. Je mi jasné, že bez nároku sociálních příspěvku - vyplácení mateřské. A pokud mi to zaměstnavatel schválí, kam se mám obrátit ohledně placení sociálního a zdravotního pojištění, zda si ho budu muset po dobu toho dalšího roku platit sama a zda mohu požádat o nějaké příspěvky.
Co mám prosím dělat.
Děkuji
Iva