Re: Prohlášení poplatníka
chápete to špatně - pokud má souběžně 2 zaměstnavatele, smí podepsat POUZE u jednoho z nich. Tam také uplatní slevu na dani. U dvou zaměstnavatelů v měsíci smí mít podepsáno pouze v případě, kdy se PP nepřekrývají. V tom případě je podesáno prohlášení u dvou, ale slevu uplatní ten první.
ad druhý dotaz - ano, samozřejmě může, ale pouze pokud nemá podepsáno u jiného zaměstnavatele. V atkových případech je výhodnější podepsat prohlášení tam, kde příjem nedosahuje 5000 Kč, protože jinak by tento příjem byl daněný srážkovou daní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot na víkend vzrostou, určilo ministerstvo
S vyplněním daňového přiznání pomůže AI, nástroj je zatím dostupný jen zaměstnancům
Ztracená data, anglické chyby a infolinky na zhroucení. Start JMHZ provází chaos
Provoz EET 2.0 má stát až 600 milionů korun ročně
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
29. 1. 2013 15:54
Dobrý den, řeším podpis růžového prohlášení poplatníka. v zákoně je, že smí podepsat jen u jednoho zaměstnavatele, já to chápu tak, že u jednoho smí podepsat, že uplatňuje slevu, ale u druhé může klidně podepsat, že ji neuplatňuje. Máme spoustu brigádníků a já to po nich vyžaduji, abych věděla, zda uplatňují nebo ne, abych se pak nemusela dohadovat, že to jen zapomněli podepsat a tak podobně.
A druhý dotaz, může mi někdo podepsat prohlášení jen z důvodu, aby měl zálohovou daň i z příjmu do 5000,-, pak dostal potvrzení o příjmech a společně s ostatním výdělkem si to dal do přiznání a u malých příjmů pak dostal část zálohy zpět? To souvisí s prvním dotazem, že vlastně podepíše prohlášení u více zaměstnavatelů, ale jen v jednom si uplatní slevu.
Děkuji za radu. Martina