Re: Dohoda o provedení práce a pojistné
Dobrý den.
Pokud bude Váš příjem na DPP pod 10 000,-Kč, neodvádíte ani vy ani zaměstnavatel soc. a zdr. pojistné. Odvádí se pouze 15% daň finančnímu úřadu. Nikde se hlásit nemusíte, pokud hned po zastavení ŽL nastoupíte, jinak musíte na ÚP. Výpočet daně je hrubá mzda x 0,15. Od hrubé mzdy odečtete daň a máte čistou.
>Dobrý den, v současné době pracuji na ŽL, ale budu ho
>pozastavovat a přecházet na dohodu o provedení práce
>na částku 10.000. Zajímá mě, jak to bude s daní - zda
>ji bude platit zaměstnavatel a kolik (jaká bude čistá
>výplata pro mě) a jak to bude se zdravotním a sociálním
>pojištěním.
Pokud podepíšete prohlášení poplatníka, tak vám sleva na poplatníka daň pokryje.
Tu zaměstnavatel platit nemusí.
U DPP se platí ZP a SP až od 10000,- měsíční hrubé odměny.
Ale budu
>je platit já? V jakých částkách? A musím se tudíž někde
>hlásit? Za jakých podmínek by to za mě platil stát?
>Jsem samoživitelka s dítětem do 7-let věku a zatím jsem
>měla u VZP zvýhodnění na pojistném.
Na ZP se můžete nahlásit jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let a nebudete muset ZP platit. Nevím, jak to máte se školkou nebo družinou.
Nemám se nejdřív
>po zastavení ŽL nahlásit na úřad práce a pak teprve
>podepsat DPP?
Na ÚP vás přihlásí jedině při příjmu do 4000,- měsíčně. Pokud budete přihlášená a pak uzavřete DPP, stejně máte povinnost DPP nahlásit nejpozději v den nástupu.
(neplatil by za mě zdravotní a sociální
>stát?) Děkuji.
Zdravotní za určitých podmínek ano, sociální za nikoho stát neplatí.
Děkuji. Takže po podepsání DPP se mám hlásit na VZP, tam budu mít výhodu na dítě do 7-let věku. A mám se hlásit i na OSSZ - jakou výši pojistného budu platit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 2. 2013 19:02
Dobrý den, v současné době pracuji na ŽL, ale budu ho pozastavovat a přecházet na dohodu o provedení práce na částku 10.000. Zajímá mě, jak to bude s daní - zda ji bude platit zaměstnavatel a kolik (jaká bude čistá výplata pro mě) a jak to bude se zdravotním a sociálním pojištěním. Tu zaměstnavatel platit nemusí. Ale budu je platit já? V jakých částkách? A musím se tudíž někde hlásit? Za jakých podmínek by to za mě platil stát? Jsem samoživitelka s dítětem do 7-let věku a zatím jsem měla u VZP zvýhodnění na pojistném. Nemám se nejdřív po zastavení ŽL nahlásit na úřad práce a pak teprve podepsat DPP? (neplatil by za mě zdravotní a sociální stát?) Děkuji.