Dohoda o provedení práce a pojistné

• (neregistrovaný)

7. 2. 2013 19:02

Dobrý den, v současné době pracuji na ŽL, ale budu ho pozastavovat a přecházet na dohodu o provedení práce na částku 10.000. Zajímá mě, jak to bude s daní - zda ji bude platit zaměstnavatel a kolik (jaká bude čistá výplata pro mě) a jak to bude se zdravotním a sociálním pojištěním. Tu zaměstnavatel platit nemusí. Ale budu je platit já? V jakých částkách? A musím se tudíž někde hlásit? Za jakých podmínek by to za mě platil stát? Jsem samoživitelka s dítětem do 7-let věku a zatím jsem měla u VZP zvýhodnění na pojistném. Nemám se nejdřív po zastavení ŽL nahlásit na úřad práce a pak teprve podepsat DPP? (neplatil by za mě zdravotní a sociální stát?) Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2013 19:20

cesna (neregistrovaný)

Re: Dohoda o provedení práce a pojistné
      Dobrý den.
      Pokud bude Váš příjem na DPP pod 10 000,-Kč, neodvádíte ani vy ani zaměstnavatel soc. a zdr. pojistné. Odvádí se pouze 15% daň finančnímu úřadu. Nikde se hlásit nemusíte, pokud hned po zastavení ŽL nastoupíte, jinak musíte na ÚP. Výpočet daně je hrubá mzda x 0,15. Od hrubé mzdy odečtete daň a máte čistou.

• 7. 2. 2013 19:21

Líba (neregistrovaný)

>Dobrý den, v současné době pracuji na ŽL, ale budu ho
      >pozastavovat a přecházet na dohodu o provedení práce
      >na částku 10.000. Zajímá mě, jak to bude s daní - zda
      >ji bude platit zaměstnavatel a kolik (jaká bude čistá
      >výplata pro mě) a jak to bude se zdravotním a sociálním
      >pojištěním.

Pokud podepíšete prohlášení poplatníka, tak vám sleva na poplatníka daň pokryje.

Tu zaměstnavatel platit nemusí.

U DPP se platí ZP a SP až od 10000,- měsíční hrubé odměny.

Ale budu
      >je platit já? V jakých částkách? A musím se tudíž někde
      >hlásit? Za jakých podmínek by to za mě platil stát?
      >Jsem samoživitelka s dítětem do 7-let věku a zatím jsem
      >měla u VZP zvýhodnění na pojistném.

Na ZP se můžete nahlásit jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let a nebudete muset ZP platit. Nevím, jak to máte se školkou nebo družinou.

Nemám se nejdřív
      >po zastavení ŽL nahlásit na úřad práce a pak teprve
      >podepsat DPP?

Na ÚP vás přihlásí jedině při příjmu do 4000,- měsíčně. Pokud budete přihlášená a pak uzavřete DPP, stejně máte povinnost DPP nahlásit nejpozději v den nástupu.

(neplatil by za mě zdravotní a sociální
      >stát?) Děkuji.

Zdravotní za určitých podmínek ano, sociální za nikoho stát neplatí.

• 7. 2. 2013 20:11

kotel (neregistrovaný)

Děkuji. Takže po podepsání DPP se mám hlásit na VZP, tam budu mít výhodu na dítě do 7-let věku. A mám se hlásit i na OSSZ - jakou výši pojistného budu platit?

• 7. 2. 2013 22:01

v.e.n.d.y.

Na OSSZ žádný nástup na DPP nehlásíte, do 10 000,- hrubého za Vás nikdo nic platit nebude, překročíte-li tuto částku, je věcí zaměstnavatele Vás přihlásit a odvést z Vaší výplaty sociální pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).