Re: SRO nemá zaměstnance
Na internetu je tento článek:
V jednom maloobchodě v Moravskoslezském kraji bylo zjištěno, že jednatelka společnosti vykonávala práci prodavačky bez pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy. Kontrola navíc přišla na to, že dotyčná osoba je navíc vedena jako uchazečka o zaměstnání. Podobnou situaci kontroloři zjistili i u druhé jednatelky, která také, ač na úřadu práce, vykonávala bez jakékoli smlouvy funkci prodavačky. Situace proto byla vyhodnocena jako výkon nelegální práce.
Není zde uvedeno, zda byly jednatelky zároveň majitelkami firmy či nikoli. Pokud by tedy firmu vlastnily, o nelegální práci by se nejednalo?
Já se teda domnívám, že by pracovní poměr měl být uzavřen. Jednak si teda fungování pivnice nedovedu předsavit bez obsluhy. A odměna za funkci jednatele je obchodně závazkový vztah nikoli pracovně právní. A kdo za toho pána platí sociální a zdravotní pojištění?
ale to není pravda, pokud chce mít plat, tak se nechá v s.r.o. zaměstnat, pokud ale vykonává funkci jednatele, na základě smlouvy, tak tam se o žádný pracovně-právní vztah nejedná.... pokud plat nepobírá, tak žádné SP neplatí (je jeho problém, jak to bude mít s důchodem..), ZP by si měl platit sám za sebe (nikoliv přes s.r.o., pokud není zaměstnán..).. fungování pivnice může mít i lidmi na DPP, ale nikdo ho nemůže nutit, mít zam-ce, pokud vše obstarává sám.... je to jako kdyby IP přišel na kontrolu k OSVČ, tam je také nesmysl pracovní smlouva, protože to nelze a pokud přijdou k pánovi do pivnice, tak jim může tak akorát ukázat smlouvu o výkonu funkce jednatele a výpis z OR, ale nikdo po něm nemůže chcít, aby ukázal pracovní smlouvu, on ve firmě zaměstnán být nemusí....
Tak v původním dotazu je jasně napsané, že žádní jiní zaměstnanci ve firmě nejsou. Rozhodně jsem nepsala, že výkon funkce jednatele je prac.právní vztah-právě naopak. Smlouva o výkonu funkce je skutečně na výkon funkce, rozhodně ne na činnost obsluhy v pivnici. Srovnání s činností OSVČ považuji opravu za, nezlobte se na mě, nesmyslné. Důchod možná jeho věc je, ale zdravotní pojištění platit musí, že? A jestli Vám přijde rozdíl platit 1080 z min. mzdy horší než 1748 jako OSVČ, tak jo.
nevím, co se tady čertíte, hlavně, že vy jste ve vaší odpovědi napsala "Já se teda domnívám, že by pracovní poměr měl být uzavřen", což je naprostý nesmysl!! A ano, ZP si sám za sebe musí platit, pokud nemá jinou činnost nebo mzdu někde jinde, ze které je ZP hrazeno...nevím, co je za nesmylné, že jsem dala případ OSVČ, který nemůže dostat pokutu od IP, pokud na něj přijde kontrola... to spíš Váš názor je padlý na hlavu - "já se teda domnívám, že by pracovní poměr měl být uzavřen"... nechápu, co sem pletete platbu ZP za OSVČ, nějak mimo mísu... prostě nemusí mít zam-ce, když nechce a od IP by pokutu neměl dostat....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2013 17:40
Dobrý den,
sro má jediného společníka a zároveň jednatele. Jednatel má uzavřenou sml o výkonu funkce a pobírá odměnu 2 100,- Kč. Žádní jiní zaměstnanci nejsou, jednatel a zároveň jediný společník pracuje ve své firmě sám - jedná se o malou pivnici. Pokud by přišla na kontrolu Inspekce práce, hodnotili by tento stav jako nelegální zaměstnání?