Re: nevyčerpaná dovolená - účtujete?
Nevyčerpaná dovolená jako rezerva vs. dohad
12.2.2013, Zdroj: Verlag Dashöfer
Generální finanční ředitelství vyslovilo svůj názor na účtování o nevyčerpané dovolené ve vazbě na novelu zákoníku práce od roku 2012.
Zákoník práce od roku 2012 nepočítá již se zánikem práva na dovolenou po dobu trvání pracovního poměru. Závazek zaměstnavatele poskytnout pracovní volno a uhradit související náhradu mzdy vznikl odvedením práce v daném kalendářním roce a nemůže na rozdíl od předchozích období zaniknout.
V souvislosti s tím vyvstala otázka, zda nemá dojít ke změně účtování o nevyčerpané dovolené. Téma se stalo předmětem jednání na Generálním finančním ředitelství, kdy navrhovatelé z Komory daňových poradců vyslovili následující názory:
Od roku 2012 je potřeba nevyčerpanou dovolenou účtovat jako dohad a zároveň do osobních nákladů, které jsou daňově uznatelné.
Před rokem 2012 bylo možné použít obdobný postup s tím, že účtování o rezervě (nedaňový náklad) nemá být nijak napadán jako nesprávný.
Generální finanční ředitelství však vyslovilo názor, že pro změnu v účetnictví a posuzování z hlediska zákona o daních z příjmů není důvod.
Za adekvátní považuje vyjádření prostřednictvím rezervy (nedaňový náklad). S výjimkou případů zmíněných v ČÚS č. 017 bod. 3.11.7, podle něhož dohadná položka je tvořena výhradně v situaci, kdy vzniklo právo na náhradu mzdy, k čerpání dovolené nedojde z důvodů vymezených zákoníkem práce, proto bude náhrada mzdy proplacena v příštím účetním období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 2. 2013 7:39
Právě jsem narazila na článek o účtování nevyčerpané dovolené, převedené do dalšího roku. Chci se zeptat, zda někdo z Vás účtuje na dohadné položky.
Vím, že jsem zde již něco dříve četla a došla jsem k závěru, že k proplacení i čerpání dojde ve stejném roce - proč tedy časově rozlišovat...
Co Vy na to?