Re: Co mám jako mzdová účetní ještě děla
Přesně tak, jeho povinnost to není, je to jeho možnost.
A Vaše povinnost ho na to upozorňovat to není. Ten člověk Vám měl vděčně poděkovat, že jste mu to vůbec připomněla.
Pokud bude mít na tom potvrzení o příjmech od minulého zaměstnavatele pozdější datum vystavení než 15.2., tak mu zúčtování nemůžete udělat. Má možnost podat přiznání.
Věřím, že jeho reakce byla pro Vás nepříjemná, ale jako bývalou mzdovku mě to spíš pobavilo.
Udělat RZD je Vaší povinností pouze v případě, že si o jeho provedení zaměstnanec požádá do 15.2. U nás to bylo tak, že pokud někteří zaměstnanci zapomněli požádat, tak jsem jim připomněla, a jejich reakce byla naprosto odlišná od toho Vašeho zaměstnance. Naopak slušně poděkovali. Je to prostě v lidech. Takže já bych asi na takového týpka reagovala tak, že pokud si vzpomene 20.2., že by chtěl požádat o RZD, dala bych mu do ruky Potvrzení o zdan. příjmech a poslala si ho podat daňové přiznání. Pokud se někdo neumí slušně chovat, tak prostě má mít smůlu. Ale záleží i na tom, aby jste si tímto neudělala v práci nepříjemnosti do budoucna. Chce to zvážit.
zrovna včera jeden zaměstnanec, po upozornění, aby si donesl doklady pro RZ - různá potvrzení, pojištění, čestné prohlášení manželky, že je bez příjmů , manželka ať si zažádá u posledního zaměstnavatele...atd.
si zavzpomínal " joo, to dřív, to bejvalo jinak, to nám všechno zařídila v podniku mzdová účtárna, člověk se nemusel o nic starat a shánět.
to byste měly dělat vy, ne? " ( jsme tu dvě účetní ve firmě :)
Nejsem žádný milius a moji zaměstnanci cvakají jak hodinky ...pošlu jim v lednu email, kde je upozorním aby se dostavili podepsat, pomůžu s vyplnění a poradím, ale jen slušným zaměstnancům. Těm vyskakovacím ani email neposílám. Kdo se nedostaví má smůlu. Ale byla jsem teď na zájezdě se zaměstnanci cca firmy kde je 600 zam. A slyšela jsem takové nadávky na mzdovou účetní ...fakt nepadlo jedno příjemné slovo, a ač jsem se snažila jak mohla , abych jim vysvětlila, že 90 % toho co jí vyčítají jí vyčítají neprávem, že fakt musí vidět ty smlouvy...a fakt "ten růžový papír " nemůže vyplňovat sama ....marné. Prostě je to čúza a basta .....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 2. 2013 13:15
Dobrý den,
musím jako mzdovka nahánět z-ce, zda si chtějí udělat roční zúčtování v práci nebo je to jejich povinnost si sami o to požádat?
Já jsem byla zvyklá je na to upozorňovat, ale dnes mě rozčilil jeden z-nec. který nastoupil v průběhu r.2012.
Podotýkám, že celý leden byl marod, pak čerpal dovolenou, až dnes jsem ho odchytla, tak jsem se ho zeptala, zda chce, tak at donese potvrzení z předchozí práce o příjmech a on mi nadal, že mu to říkám brzo, když už je 12.2.
Děkuji.