Re: dovolená-mateřská
Ano, to si taky myslím. Akorát, jsem se do toho zamotala. Pracovní poměr trvá, od 1.11.12 je na mateřské. V diskuzi jsem se dočetla, že má nárok na dovolenou i za měsíce 11,12, i když už byla na mateřské. Bere se to jako odpracovaná doba ? Takže za rok 2012 má nárok na celých 20 dní nebo jen 10/12 ? jsem z toho jelen. díky
No proto jsem psala, aby si napřed přečetla příslušné §, protože už z dotazu bylo jasné, že o tom nemá ani ponětí. To se potom dost špatně vysvětluje i chápe. Navíc když pořád lidi nejsou schopni pochopit, že zde používat "lidovou tvořivost" v názvech a pojmech není možné.
Doba čerpání MD se počítá jako doba odpracovaná, tak že jestli byla v PP celý rok a neměla zameškáno pro nemoc, OČR a pod. víc jak 99 dnů, má nárok na celou dovolenou za rok 2012.
V roce 2013 "odpracuje" tedy víc jak 60 dnů a pokud požádá zaměstnavatele o čerpání dovolené ihned po skončení MD tak, aby jí to na sebe navazovalo, nebude se jí dovolená za rok 2013 krátit a bude mít tedy nárok na 20 dnů. Když nepožádá o čerpání tak jak jsem psala, bude se jí 20 dnů krátit o dobu čerpání RD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
12. 2. 2013 17:14
Pracovnice byla zaměstnaná od 1.1.-31.10.12. Od 1.11.12 nastoupila na mateřskou. Za rok 2012 má nárok na celých 20 dní dovolené ? nebo když pracovala do října- tak pouze na 17 dní ?
A jak to bude v roce 2013, když je na mateřské, tak za rok 2013 jí vznikne nárok ? Je to můj první případ mateřské, tak prosím o každé info. Děkuji