Re: dovolená-mateřská
Ano, to si taky myslím. Akorát, jsem se do toho zamotala. Pracovní poměr trvá, od 1.11.12 je na mateřské. V diskuzi jsem se dočetla, že má nárok na dovolenou i za měsíce 11,12, i když už byla na mateřské. Bere se to jako odpracovaná doba ? Takže za rok 2012 má nárok na celých 20 dní nebo jen 10/12 ? jsem z toho jelen. díky
No proto jsem psala, aby si napřed přečetla příslušné §, protože už z dotazu bylo jasné, že o tom nemá ani ponětí. To se potom dost špatně vysvětluje i chápe. Navíc když pořád lidi nejsou schopni pochopit, že zde používat "lidovou tvořivost" v názvech a pojmech není možné.
Doba čerpání MD se počítá jako doba odpracovaná, tak že jestli byla v PP celý rok a neměla zameškáno pro nemoc, OČR a pod. víc jak 99 dnů, má nárok na celou dovolenou za rok 2012.
V roce 2013 "odpracuje" tedy víc jak 60 dnů a pokud požádá zaměstnavatele o čerpání dovolené ihned po skončení MD tak, aby jí to na sebe navazovalo, nebude se jí dovolená za rok 2013 krátit a bude mít tedy nárok na 20 dnů. Když nepožádá o čerpání tak jak jsem psala, bude se jí 20 dnů krátit o dobu čerpání RD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 2. 2013 17:14
Pracovnice byla zaměstnaná od 1.1.-31.10.12. Od 1.11.12 nastoupila na mateřskou. Za rok 2012 má nárok na celých 20 dní dovolené ? nebo když pracovala do října- tak pouze na 17 dní ?
A jak to bude v roce 2013, když je na mateřské, tak za rok 2013 jí vznikne nárok ? Je to můj první případ mateřské, tak prosím o každé info. Děkuji