Re: Výměna EUR v bance, kurz
>Dobry den, prosim zkušené o radu.
>vybrali jsme z banky kč a směnili je na eur v téže
>bance a pak je vložili do eur pokladny. Prosím, můžu
>použít při vkladu do EURo pokladny kurz, který nám dala
>banka nebo musím ČNB ? Ve směrnici máme, že na vše
>používáme denní čnb jen při převodech penez mezi kč a euro
>účty používáme kurz banky....
ano, můžete využít kurz banky
>Pak budeme z euro pokladny hradit dodavatelské
>faktury, které máme v EUR. Tam už budu používat standardně
>denní kurz čnb a bude mi vznikat kurz. rozdíl, že ?
ano
Děkuji za odpověď. Ještě prosím jak se řeší, když potřebuji udělat VPD v EUR např. dnes jako úhradu fa, ale nemám dnešní kruz, ale včerejší... Je to problém ? To stejné i kdyz vystavuji fa pro tuzemského odběratele v EUR i Kč, duzp dnes, ale eur budou přepočteny a DPH odvedeno kurzem včerejším, protože dnešní ještě nemáme a odpo už potřebuji mít vystavené a odeslané
dejte si do vnitřní směrnice, že používáte kurzy ze včerejšího dne
Dle našich auditorů (i některých odb. článků)musíte počkat, ale někdo účtuje dopoledne jedním, odpoledne druhým někdo má ve směrnici že používá kurz z předchozího dne (což dle auditorů nelze). Z tohoto důvodu jsem přešla na pevný kurz a mám pokoj i z pohledu DPH.
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d9911v12788-uctovani-v-cizich-menach-a-problemy-s-tim-spojene/
Vždyť jsem psala, že každý to dělá po svém a uvedla možnosti, já mám hold auditory přísné , z odborné literatury jim bohužel musím dát za pravdu. Je to spíše věc účetní, daňově nějaký podstatný vliv neni.
Kupodivu mě překvapili, že neměli problém z pevným kurzem, už ho používám 2 roky a odpadlo hodně práce s přepočítáváním.
mám i jinou odbornou literaturu, kde je zase opačný názor - citace:
Směnný kurz ČNB
ČNB vyhlašuje směnný kurz české koruny k jednotlivým volně směnitelným měnám zásadně pro každý pracovní den, a to ve 14.15 hod. Účetní jednotka se může rozhodnout, zda uplatní směnný kurz vyhlášený pro příslušný den nebo směnný kurz vyhlášený pro předchozí den. Jako praktičtější se jeví použití směnného kurzu předchozího dne, protože jeho výše je známá již při zahájení dne, zatímco směnný kurz příslušný pro daný den je známý nejdříve ve 14.15 hodin. Své rozhodnutí vydá účetní jednotka formou vnitřního předpisu.
Ok -, ale zas je to jen výklad.Vzpomeňte si na loňský rok a výklady ke kapesnémuJaneček /Salačová - oba odborníci. Když se podíváte do §24/6 tak máte použít kurz k okamžiku ocenění (nikoli platný pro účetní jednotku v tento okamžik), nebo pevný dle §24/7.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 2. 2013 17:50
Dobry den, prosim zkušené o radu.
vybrali jsme z banky kč a směnili je na eur v téže bance a pak je vložili do eur pokladny. Prosím, můžu použít při vkladu do EURo pokladny kurz, který nám dala banka nebo musím ČNB ? Ve směrnici máme, že na vše používáme denní čnb jen při převodech penez mezi kč a euro účty používáme kurz banky....
Pak budeme z euro pokladny hradit dodavatelské faktury, které máme v EUR. Tam už budu používat standardně denní kurz čnb a bude mi vznikat kurz. rozdíl, že ?