Re: Půjčené auto a silniční daň ?
Silniční daň platí provozovatel zapsaný v technickém průkazu.
Pojiště může zaplatit kdo chce (ale někdo by měl). Důležitější je otázka, kdo uhradí případnou způsobenou škodu, zvláště když pojišťovna zjistí, že ji nezpůsobil ten, co pojištění zařídil a nesjednal přitom možnost půjčování vozidel...
Odpovědět se nedá. Pečlivě prostudujte pojistnou smlouvu a podmínky, za jakých si vozidlo půjčujete. Za škodu obecně odpovídá viník a pokud jeho činy pojištění nekryje nebo výpůjční smlouva netoleruje, platí nakonec sám.
Ještě dodám: Představte si situaci, že strhnete řízení před nějakým zvířetem a narazíte do stromu. Svědci nejsou a pokud tato situace není pojistkou nebo výpůjční smlouvou ošetřena, těžko někoho přesvědčíte, že tam to zvíře vůbec bylo... Takže požadujte havarijní pojištění, jehož krytí se vztahuje na vás jako řidiče.
To zní logicky a děkuji za to. Přesto prosím o informaci, která mne te´d napadla - lze pojistit "spoluúčast" na příp. vyplácení z havarijního pojištění? To je, auta budou havarijně pojištěna, ale při nehodě bude chtít půjčovna nějakou spoluúčast, existuje pojistka, která by příp. spoluúčast uhradila?
Děkuji :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 2. 2013 21:07
Dobrý den,
prosím o informaci, zda mám povinost platit silniční daň za auto při tomto modelu:
Půjčovna (A) propůjčí firmě (B) auta. Firma (B) je zdarma poskytne mne (firma C), abych mohl zajistit firmou B objednanou službu.
Mám povinnost platit silniční daň ?
Kdo platí pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla ?
Děkuji.