Půjčené auto a silniční daň ?

• (neregistrovaný)

13. 2. 2013 21:07

Dobrý den,

prosím o informaci, zda mám povinost platit silniční daň za auto při tomto modelu:
    Půjčovna (A) propůjčí firmě (B) auta. Firma (B) je zdarma poskytne mne (firma C), abych mohl zajistit firmou B objednanou službu.

Mám povinnost platit silniční daň ?
    Kdo platí pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla ?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2013 21:14

P.C. (neregistrovaný)

Re: Půjčené auto a silniční daň ?
      Silniční daň platí provozovatel zapsaný v technickém průkazu.
      Pojiště může zaplatit kdo chce (ale někdo by měl). Důležitější je otázka, kdo uhradí případnou způsobenou škodu, zvláště když pojišťovna zjistí, že ji nezpůsobil ten, co pojištění zařídil a nesjednal přitom možnost půjčování vozidel...

• 13. 2. 2013 21:24

HouserCK (neregistrovaný)

Děkuji za reakci. Musí být v pojištění odpovědnosti uveden i řidič vozidla, či to není nutné? Pokud musí, je problém, pokud pojištění uzavře firma "B", že řidič není jejím zaměstnancem? (vzhledem k výplatě škod)-

• 13. 2. 2013 21:33

P.C. (neregistrovaný)

Odpovědět se nedá. Pečlivě prostudujte pojistnou smlouvu a podmínky, za jakých si vozidlo půjčujete. Za škodu obecně odpovídá viník a pokud jeho činy pojištění nekryje nebo výpůjční smlouva netoleruje, platí nakonec sám.

• 13. 2. 2013 21:36

P.C. (neregistrovaný)

Ještě dodám: Představte si situaci, že strhnete řízení před nějakým zvířetem a narazíte do stromu. Svědci nejsou a pokud tato situace není pojistkou nebo výpůjční smlouvou ošetřena, těžko někoho přesvědčíte, že tam to zvíře vůbec bylo... Takže požadujte havarijní pojištění, jehož krytí se vztahuje na vás jako řidiče.

• 13. 2. 2013 21:41

HouserCK (neregistrovaný)

To zní logicky a děkuji za to. Přesto prosím o informaci, která mne te´d napadla - lze pojistit "spoluúčast" na příp. vyplácení z havarijního pojištění? To je, auta budou havarijně pojištěna, ale při nehodě bude chtít půjčovna nějakou spoluúčast, existuje pojistka, která by příp. spoluúčast uhradila?

Děkuji :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).