Nárok na mateřskou?

• (neregistrovaný)

19. 2. 2013 10:12

Prosím o radu. Sestra byla do 30.3. 2012 zaměstnankyně u firmy na dobu určitou. 12.3.2012 nastoupila na nemocenskou. a od 1. 6. 2012 je na úřadě práce. je těhotná, termín porodu - začátek července.
    Bude mít nárok na nějakou PPM, Asi ne, že? Nevím, jak dlouhou dobu před tím musí mít odpracovanou. Nastoupí asi hned na rodičovskou dovolenou?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2013 10:26

Líba (neregistrovaný)

Re: Nárok na mateřskou?
      Rodičovskou dovolenou mít nebude, protože dovolená je volno u zaměstnavatele. Od porodu bude mít nárok na rodičovský příspěvek.
      Možná, že kdyby našla zaměstnání, tak by jí nárok na PPM vyšel, podmínkou je 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM. Záleží na přesných datech, nepíšete jak to bylo v roce 2011.

• 19. 2. 2013 10:50

adamek (neregistrovaný)

no jasně, že příspěvek, jsem se upsala. V roce 2011 byla zaměstnaná celý rok a v 2012 měla smlouvu do 30.3.2012.
      Takže by jí PPM mohla vyjít. A to by jí vyplácel kdo, když byla propuštěna?

• 19. 2. 2013 11:10

Líba (neregistrovaný)

Když byla propuštěna, tak nikdo. Já jsem psala: "kdyby našla zaměstnání". Ochranná doba po skončení zaměstnání je 180 dnů, pokud zaměstnání tak dlouho trvá. Pokud je kratší, tak jenom tolik, kolik trvalo zaměstnání. Takže pokud bude např 30 dnů zaměstnaná a do 30 dnů po skončení zaměstnání by šla na PPM (tj. 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu), tak by na PPM měla mít nárok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).